Parkinson hastalarında derin beyin stimulasyonu uygulamasının ACTH ve kortizol üzerine etkisi ve depresif bozukluk gelişimi ile ilişkisi
The effect of deep brain stimulation on ACTH and cortisol in parkinson patients and relationship with depressive disorder development
  1. Tez No: 607828
  2. Yazar: BİNAY DAVASLIGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Osman Fikret Sönmez
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: DBS, depresyon, kortizon, ACTH, DBS, depresion, cortizol, ACTH
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bilateral subtalamik çekirdek üzerine uygulanan derin beyin stimulasyonu ameliyatı olmuş Parkinson hastalarında DBS sonrası ACTH ve kortizol düzeylerindeki değişiklikleri ve depresyon ile ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Gereç ve yöntem: Bilateral STN DBS ameliyatı olmuş, demans, depresyon ve anksiyete bozukluğu ekarte edilmiş Parkinson hastalarında DBS öncesi ve DBS sonrası“on”döneminde iken ACTH, kortizol, Hamilton Depresyon ölçeği skoru, Hastane Anksiyete ölçeği kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Subtalamik çekirdeklere yerleştirilmiş olan elektrotların açık ya da kapalı olmasının hormon düzeyleri üzerine bir etkisi yoktu .DBS öncesi bir olguda ACTH düzeyi normalin üst sınırındadır. DBS sonrası hiçbir olguda kan ACTH ve kortizol değeri normalin üzerinde yada altında çıkmamıştır. Olgulara uygulanan Hamilton -d skorlamasında DBS sonrası skorlarda anlamlı düşüş olmuş ancak bu olgularda ve skoru değişmeyenlerde ACTH kortizol düzeyi DBS öncesine göre daha yüksek saptanmıştır. Hastane Anksiyete Değerlendirmesinde DBS sonrası anksiyete puanlarında DBS sonrası bazı olgularda artış olmuş ancak depresyon puanlamasında artış olmamıştır. Sonuç: DBS uygulaması sonrası olgularda depresif bulguların gerilediği olgularda ACTH ve kotizol daha yüksek saptanmış olup gelişecek olan duygu-durum değişikliklerinde DBS'in ACTH ve kortizol hormonları yani Hipotalamo-hifofizeradrenal aks üzerindeki etki dışındaki bir mekanizma ile ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the changes in ACTH and cortisol levels after DBS and its relationship with depression in patients with Parkinson's disease who underwent deep brain stimulation surgery on bilateral subtalamic nuclei. Materials and methods: ACTH, cortisol, Hamilton Depression Scale scores were compared by using the Hospital Anxiety Scale in the pre-DBS and post-DBS periods in patients with Parkinson's disease who had bilateral STN DBS surgery and dementia, depression and anxiety disorder. Results: Open or closed electrodes placed in the subthalamic nuclei have no effect on hormone levels. ACTH level is in the upper limit of normal in a case before DBS. ACTH cortisol levels were found to be higher than DBS precursor in these cases and those whose scores did not change. In the Anxiety Assessment of the hospital, anxiety scores after DBS increased in some cases after DBS, but depression scoring did not increase. Conclusion: It was concluded that depressive symptoms regressed after DBS application and ACTH and cortisol were higher in the patients who developed DBS.