Süleyman Demirel Döneminde (1991-2000) Türkiye-Türk Cumhuriyetleri siyasi ilişkileri
Suleyman Demirel Period (1991-2000) Turkey-Turkish Republs of political relations
- Tez No: 607976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHİDE AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Süleyman Demirel, Siyasi, Komünizm, Türk cumhuriyetleri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Bolshevists, Demirel's, Turkic Republics, realistic, economic
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bolşevikler, 17 Ekim 1917 darbesi ile Rus Çarlına son verdiler ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğini kurdular. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, demokrasi ve serbest piyasa ekonomisini savunan Batı bloğundan farklı olarak, komünizm ve sosyalizm ideolojileri çerçevesinde yeni bir yönetim biçimini benimsedi. Sovyetlerin, bu farklı siyasi ve ekonomik anlayışı nedeniyle dünya devletleri II. Dünya Savaşından sonra, Doğu ve Batı bloğu taraftarı olarak ikiye ayrıldı. Soğuk savaş dönemi olarak adlandırdığımız bu dönem ABD'nin liderliğini yaptığı Batının galibiyeti ile sonuçlandı ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) 25 Aralık 1991 tarihinde dağıldı. Sovyetlerin dağılması ile Süleyman Demirel'in“Avrasya gerçeği ”olarak tanımladığı Türkistan ve Kafkaslarda derin bir stratejik boşluk oluştu. Dünya devletleri Avrasya ile ilgili politikalarını gözden geçirdi. Bu süreçte yüzyıllardır Rus Çarlığı ve Sovyet yönetiminin esareti altında bulunan Türk toplulukları da bağımsızlıklarını ilan etti. Demirel, Sovyetlerin dağılması sonucunda bağımsızlıklarını ilan eden Türklerin kurduğu; Türk cumhuriyetlerini“Candaş, Karındaş Cumhuriyetler”olarak tanımladı. Türkiye, bağımsızlığına kavuşan Türk cumhuriyetlerini dünya devletleri içeresinde tanıyan ilk ülke oldu. Türkiye'nin bu devletlerle ortak bir dile, ortak bir hafızaya ve ortak bir kültüre sahip olması ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlenmesini hızlandırdı. Bu birliktelikler Türkiye'ye ve Türk cumhuriyetlerine uluslararası alanda büyük bir prestij sağladı. Bu dönemde Türkiye'nin Türk cumhuriyetleri politikası Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından belirlendi. Demirel, Sovyetler Birliğinin dağılması ile dünya devletleri için yeni fırsatlar çıktığını, bölgenin hiç kimsenin nüfuz alanı olmadığını sık sık dünya kamuoyuna ve görüştüğü yabancı devlet yetkililerine açıkladı. Türk kamuoyunda, duygusal ve siyasi sebepler nedeniyle Demirel'in Türk cumhuriyetleri politikaları eleştirilse de Demirel'in reel politikaları sayesinde Türkiye bölgede birçok kazanımlar elde etti. Sonuç olarak bu tezin amacı; Süleyman Demirel'in Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı (1991-2000) döneminde Türkiye ile Türkistan Türk cumhuriyetleri arasındaki siyasi ilişkileri, bilimsel bir metot çerçevesinde incelemek ve bu ilişkilerde Demirel'in rolünü ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Bolshevists terminated Russian Tsarism with the 17 October 1917 coup and they founded the union of socialist's republics. The Union adopted a new government system framed in Communism and socialism from the West Bloc Which supported democracy and free market economy After the second Word war because of their different political and economic understanding Word states were divided into two blocs as the supporter of eastern and Western Blocs. This period Which we called“Cold War”finished With the victory of west which was leaded by USA, and the Union of soviet socialists Republics broke up on 25th December 1991 there became a deep and strategic gap in control Asia and Caucasia which was defined as“Avrasya gerçeği”by Demirel, with the break up soviet. World states reviewed their polities related to Eurasia. In this period the Turkic communities which had been under soviet and Russian Tsarism's enslavement for centuries declared their freedom. Demirel defined these republics as“Candaş Karındaş Cumhuriyetler”Turkey was the first country that acknowledged these Turkic Republics in the World. Economical and regional relations were accelerated between Turkey and these republics because of their common language background and culture. These togetherness provided a big prestige fort his period Turkey's politics about Turkish Republics were defined by the president Demirel Even Demirel's Turkic Republics policy was criticised because of political and sentimental reasons in Turkic public opinion thanks to his realistic policies Turkey gained a lot in the region