Erzurum ili Tortum ilçesindeki Kaletepe ve Esendurak hidroelektrik santrallerinin sulama ve kırsal üretim tesislerine etkisi
The effect of kaletepe and esendurak hydroelectric power plants, which located in tortum district of Erzurum province, on irrigation and rural production facilities
- Tez No: 608051
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik santral, bitki deseni, bitki su tüketimi, sulama suyu sağlama, hidro enerji, su kaynakları yönetimi, Hydroelectric power plant, plant pattern, plant water consumption, irrigation water supply, hydro energy, water resources management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada; hidroelektrik santrallerinin sulama başta olmak üzere kırsal üretim tesislerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, Erzurum İli Tortum İlçesinde bulunan Tortumkale deresi üzerine kurulu olan hidroelektrik santrallerinden Kaletepe ve Esendurak Hidroelektrik Tesisleri materyal olarak alınmıştır. Sahada tesislere su sağlayan su saptırma yapılarının mansabında bulunan alanlarda etütler yapılarak bitki desenleri belirlenmiş, daha sonra bu desene bağlı olarak Blaney Criddle yöntemi ile bitki su tüketimi hesapları yapılmıştır. Elde edilen debiler ile sulama alanlarına verilen debiler karşılaştırılmış ve tarımsal sulama bakımından bir sorun yaşanıp yaşanmadığı ortaya konulmuştur. Kırsal üretim ve balıkçılık işletmelerinin su gereksinimleri ise ruhsat verilerine bağlı olarak değerlendirilmiştir. Çiftçiye yönelik sorunlar ise bir anket çalışması ile araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; bölgede kurulu tesislerin su gereksinimi fazla olmakla beraber bunun tarımsal sulamayı ve kırsal üretim yapılarını olumsuz etkilemediği tespit edilmiştir. Ancak sulama şebekelerine ilişkin sorunlar nedeniyle bazı çiftçilerin sulama suyu temini ve iletiminde sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda çiftçilerin su kaynaklarından sorunsuz yararlanabilmesi ve fazla suların enerjide kullanımına ilişkin önerilerde bulunulmuştur. 2019, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study; effects of hydroelectric power plants on rural production facilities, especially irrigation were invastigated. For this purpose; Kaletepe and Esendere hydroelectric power plants, which are located on the Tortumkale stream in Tortum district of Erzurum, were taken as material. Plant patterns were determined in the areas downstream of the water intake structures providing water to the plants in the field, and then plant water consumption calculations were made by using Blaney Criddle method. The obtained flow rates and the flow rates given to irrigation areas were compared and it was revealed whether there was a problem in terms of agricultural irrigation. On the other hand, the water requirements of the rural production and fishery enterprises were evaluated based on the license data. Farmers' problems were investigated with a questionnaire. As a result of the research; Although the water requirements of the plants installed in the region are high, it has been found that this does not adversely affect agricultural irrigation and rural production structures. But it was determined that some farmers had problems about supplying and transmission of irrigation water due to irrigation network problems. At the end of the study, suggestions were made for farmers to benefit from water resources and to use excess water in energy. 2019, 72 pages