Osmanlı minyatürlerinde merasim tasvirleri
The depictions of ceremony in ottoman miniatures
- Tez No: 608083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH PALALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Minyatür, Merasim, Tasvir, Tören, Nakkaş, Miniature, Ceremony, Depiction, Celebration, Miniaturist
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Osmanlılar, kendilerinden önce kurulmuş olan Türk devletlerinden miras aldıkları gelenek, görenek, örf ve adetleri sürdürmüş, zaman içerisinde bu birikime yenilerini eklemişlerdir. Bu değerler içerisinde, devletin ihtişamını oldukça büyük bir etkiyle ve sürekli olarak gözler önüne seren törenlere ayrı bir önem vermiş, devlet teşkilatının güçlü ve sağlam bir şekilde mevcudiyetini sürdürebilmesi için, protokolün ve törenlerin öneminin bilinciyle, Devlet-i Aliyye ile halk arasında adeta bir köprü vazifesi gören bu etkinlikleri kısmen değişikliklerle de olsa imparatorluğun son günlerine kadar uygulamayı sürdürmüşlerdir. Merasimlere ilişkin kural ve kaidelerin, Osmanlı resim sanatı içerisinde çok önemli bir yere sahip olan minyatürlü yazmalara olan yansımasının incelendiği bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan, 17. yüzyılın ilk yarısına kadarki süreç içerisinde üretilmiş olan minyatürler arasında, merasim tasvirlerini içeren örneklerin konu seçimleri, bu seçimlerin nedenleri ve bu konuların saltanat düzeniyle olan bağlantıları, merasimlerin teşrifat düzenlerindeki değişiklikler ile paralel olarak değerlendirilmiş; minyatürler, konu türleri, kompozisyon, merasim tasvir ilişkileri gibi kavramlar açısından irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottomans maintained the traditions and customs that inherited from the Turkish states which had been established before it and added new ones to this accumulation over time. With in these heritage, the Ottomans attached particular importance to the ceremonies that constantly exhibited the magnificence of the state with great influence and aware of the importance of the protocol and ceremonies in order for the state organization to maintain its strong and sound existence, it continued to implement these activities, which were almost a bridge between the state and the people, until the last days of the empire, albeit partially with changes. In this study, it is researched that the reflection of the rules and norms on ceremonies to miniature manuscripts, which have a huge important place in the Ottoman painting art. Also is reviewed that the subject selections of the miniature examples that the depictions of the ceremonies in miniatures which produced during the period from the foundation to the first half of the 19th century of the Ottoman Empire, the reasons of these selection and the connections of these subjects with the reign order were evaluated in parallel with the changes in the arrangement of the ceremonies. These manuscripts had been studied from the point of concepts as that subject types, composition ikons of ceremony and technically.