Kırklareli İli Demirköy İlçesinde Meşe Balı Üreticilerinin Sosyo-Ekonomik Analizi
Socio-economic analysis of oak honey producers in Demirköy district of Kirklareli province
  1. Tez No: 608084
  2. Yazar: MERVE BALCI GÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM HAZNECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıcılık, Meşe balı, Kovan, Kırklareli, Demirköy, Beekeeping, oak honey, hive
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde bulunan meşe balı üreticilerinin sosyo-ekonomik yapısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Arıcıların sosyoekonomik nitelikleri, ilçenin arıcılık yapısı, arıcılık faaliyetleri ve arıcıların sorunları klasik ekonomik analizle ortaya konulmuştur. 2018-2019 üretim yılı esas alınarak 90 arıcılık işletmesiyle anket çalışması yapılmıştır. Kovan sayısı bakımından işletmeler üç gruba ayrılmıştır. Buna göre; küçük işletmelerde 6-47 kovana sahip olan 40 arıcı, orta büyüklükteki işletmelerde 50-140 kovana sahip 39 arıcı ve büyük işletmelerde 150-370 kovana sahip 11 arıcı bulunmaktadır. Ankete katılan üreticilerin hepsi erkek olup yaş ortalaması 53,74 yıl olarak belirlenmiştir. Arıcıların %54,44'ünün ilkokul mezunu olduğu ve ortalama deneyim süresinin 12,87 yıl olduğu belirlenmiştir. Bölgedeki arıcıların %65,71'i herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üyedir ve %90'ı arıcılıkla ilgili eğitim almıştır. Arıcıların %41,11'i aileden öğrendikleriyle arıcılığa başlamışlardır. Araştırma bölgesindeki arıcıların ortalama mevcut kovan varlığı 73,55 adet olup üretimin ortalama %61,88'i Kırklareli ili içerisinde satılmaktadır. Araştırma kapsamındaki işletmelerin işletmeler ortalaması bal üretimi 10.159,19 kg ve kovan başına bal verimi 7,44 kg/kovan'dır. Arıcılık işletmelerinin işletmeler ortalaması 1 kg bal satış fiyatı 79,94 TL'dir. Bal üretim maliyetlerinin %58,50'sini (11.335,09 TL) değişken masraflar oluştururken %41,50'sini (8.041,34 TL) ise sabit masraflar oluşturmaktadır. İnceleme yapılan özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde arıcılık ek gelir kaynağı olarak görülmektedir. Bu da etkinliğin düşmesine neden olmaktadır. Katma değeri yüksek olan meşe balı üretiminde, üretim ölçeği arttırılarak bu faaliyet ana gelir kaynağı haline getirilebilir. Bununla ilgili arı ürünleri üretimi ve pazarlanması konusunda yayım çalışmaları ve ilgili kuruluşların destekleri yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to reveal the socio-economic structure of oak honey producers in Demirköy district of Kırklareli province. Socio-economic characteristics of beekeepers, beekeeping structure of the district, beekeeping activities and problems of beekeepers have been revealed by classical economic analysis. A survey was conducted with 90 beekeeping enterprises based on the 2018-2019 production year. Enterprises were divided into three groups in terms of number of hives. According to this; there are 40 beekeepers with 6-47 hives in small enterprises, 39 beekeepers with 50-140 hives in medium-sized enterprises and 11 beekeepers with 150-370 hives in large enterprises. All of the producers who surveyed were male and the average age was 53.74 years. It was determined that 54.44% of beekeepers graduated from primary school and the average experience period was 12.87 years. 65.71% of the beekeepers in the region are members of any non-govermental organizations and 90% have training on beekeeping. 41.11% of the beekeepers began to beekeeping with the knowledge which they gained from their ancestors. The average hive presence of beekeepers in the research area is 73,55 and 61,88% of the production is sold in Kırklareli province. The beekeeping enterprises in the scope of research, enterprise average honey production is 10.159,19 kg and honey yield for per hive 7,44 kg/hive. The enterprise average 1 kg honey selling price of beekeeping enterprise is 79,94 TL. 58,50% (11,335,09 TL) of honey production costs is variable-costs and 41,50% (8,041,34 TL) is fixed costs. Beekeeping is seen as an additional source of income especially in small and medium sized enterprises. This leads to a decrease in efficiency. In oak honey production with high added value, this activity can be turned into the main source of income by increasing the production scale. The publication activities and the support of the related institutions will be guiding in the production and marketing of bee products.