Sol ventrikül destek cihazlı hastaların hastalığa psikososyal uyumu ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of psychosocial adjustment and affecting factors in patients with left ventricul asist device
  1. Tez No: 608104
  2. Yazar: NECLA ATİLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SATI DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: sol ventrikül destek cihazı, psikososyal uyum, hemşirelik, left ventrikül asist device, psychosocial adjustment, nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırma, sol ventrükül destek cihazlı hastaların hastalığa psikosyal uyum düzeylerini ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı türde olup, çalışmanın evrenini bir üniversite hastanesinde LVAD implantasyonu yapılmış olup takip edilen hastalar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise, halen takip edilen hastalardan implantasyon sonrası yoğun bakım sürecinden sonraki dönemde olan ve veri toplama sürecinde (Şubat-Temmuz 2018) ulaşılabilen, örnekleme dahil edilme koşullarını karşılayan,“araştırmaya katılmayı kabul eden 72 hasta”oluşturmuştur.Veriler, bireylere ve hastalıklarına yönelik verileri belirlemeye yönelik geliştirilen bir“Bireysel Veri Formu'' ve ”Hastalığa Pisokososyal Uyum -Öz Bildirim Ölçeği" ile elde edilmiştir. Veriler, normal dağılıma uygunluğuna göre bağımsız iki örneklem t test, Mann-Whitney U ve ANOVA kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %19.2' si iyi uyum düzeyine, % 34.6'sı orta düzey uyum düzeyine, % 46.2'si kötü uyum düzeyine sahiptir. Sonuç: Tedavi sürecinde ve implantasyon öncesinde alınan psikolojik destek, sosyal destek, hastaların olumlu hastalık algısı, tedavi konusunda bilgi durumunun yeterli olması, tekrarlı hastane yatışlarının olmaması, herhangi bir komplikasyon gelişmemiş olması, gelir durumunun iyi olması hastalığa psikososyal uyumu genel olarak olumlu yönde etkilemektedir.Tedavi olanakları için yaşanılan yerin zorunlu olarak değiştirilmesi, bilgi durumunun yetersiz olması ve implantasyon öncesi psikolojik yakınmaların varlığı ise genel olarak kötü psikososyal uyumla ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract Investigation of Psychosocial Adjustment and Affecting Factors in Patients with Left Ventricul Asist Device Aim: The research was performed to determine psychosocial adjustment and affecting factors in patients with left ventricul asist device. Methods: The study was descriptive and the population of the study consisted of patients who underwent LVAD implantation in a university hospital. The sample of the study consisted of 72 patients who were followed-up after the implantation period after the intensive care period and were available during the data collection process (February-July 2018), who met the conditions for inclusion in the study and agreed to participate in the study. Data were obtained using an“Individual Data Form”and“Psychosocial Adjustment of İlness Scale–Self Report (PAIS-SR)”. In the evaluation of the data, two independent samples t test, Mann-Whitney U and ANOVA göre were used according to the suitability of the data for normal distribution. Results: 19.2% of the patients had good adjustment, 34.6% had moderate adjustment and 46.2% had poor adjustment. Conclusion: Psychological support, social support, positive patient perception, adequate information about treatment, lack of recurrent hospitalizations, absence of any complications, good income status affect psychosocial compliance in general in the positive direction. In addition, the necessity of changing the place of residence, lack of knowledge and the presence of psychological complaints before implantation were generally associated with poor psychosocial adjustment.