Türkiye bor madeni sektörü'nün Porter'ın elmas modeline göre rekabetçilik analizi
Competitiveness analysis of Turkey's boron mine sector Porter's diamond model
- Tez No: 608481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, rekabet gücü, bor madeni, elmas modeli
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkemizde birçok madenin üretimi, ihracatı ve ithalatı yapılmakla birlikte en fazla sahip olduğumuz maden yaklaşık %73 rezerv potansiyeliyle bor madenidir. Bor madeninin, sanayide, çeşitli kaynaklara göre yaklaşık 250-300 kadar kullanım alanı bulunmaktadır. Roket yakıtı olarak ya da tarımda verimliliği arttırmak için ya da zırhlarda hafiflik ve 70 kat daha fazla sertlik sağlamak için vb. birçok alanda kullanılabilmektedir. Birçok sanayi kolunda kullanılması, küresel anlamda teknoloji geliştikçe kullanım alanlarınında artması ve dünya genelinde yaklaşık %73 lük bir rezerv kaynağının ülkemizde olması, bor madenini ülkemiz ve dünya için önemli kılmaktadır. Bu çalışmada, zengin kaynak sahibi olan ülkemizin, Porter' ın“Elmas Modeli”ne göre, bor sektöründe ne kadar rekabet gücüne olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Türkiye bor madeni sektörünün, küresel pazardaki rekabetçilik düzeyinin araştırılarak Porter' ın elmas modeline göre analizi bu tez çalışmasının temel amacını oluşturmaktadır. Türkiye' de,“Bor Sektörünün”rekabetçilik düzeyinin Porter' ın elmas modeline göre irdelendiği bu çalışmada, ikincil verilerin yanı sıra, derinlemesine mülakat yönteminin yer aldığı nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İkincil veriler kapsamında sektör raporları, faaliyet raporları, istatistiksel veriler, akademik dökümanlar, web sayfası vb. güncel verilerden yararlanılmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, konusunda uzman katılımcılarla mülakat gerçekleştirilerek bor sektörüyle ilgili daha ayrıntılı bilgi elde edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda elde edilen verilere göre; Türkiye Bor sektörü rekabet gücünü artırabilmek için alana özel uzmanlaşmış insan kaynağı geliştirme, bor ürünleri Ar-Ge alışmalarına uzun dönemli ve daha fazla miktarda yatırım sağlanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca rekabet gücünü arttırmada önemi büyük olan iç talebi canlandırmak için sanayicilerin, çeşitli platformlarda bor sektörüne dikkatinin çekilmesi, yerel sanayicilerin, özellikle katma değeri yüksek bor ürünleri ile ilgili bilgilendirilmesi, yeni firmaların kurulmasına uygun zemin sağlayabilir. Bu noktada devlet tetikleyici rol oynayarak yeni sanayi kolları geliştirmek için örnek yatırımlar ve sanayicilere çeşitli teşvikler ve risklere ortak olacak planlamalar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Although several types of the mines in our country are produced, exported and imported, the most we have is boron mine with a reserve potential of 73%. Boron mine can be used approximately 250-300 different industrial areas according to various sources. It can be used as rocket fuel or to increase productivity in agriculture, or to provide armor lightness and 70 times more rigidity. The fact that boron ore could be used in many industrial branches, increasing number of areas it could be used depending on the global developments in technology and a reserve source of approximately 73% in our soils makes it important not only for our country but also the world. In that context, this study aims to analyze the competitiveness of Turkish boron industry based on Porter 's“Diamond Model”. The competitiveness of Turkish boron industry based on Porter 's Diamond Model has been analyzed through the qualitative research method, including the secondary data analysis and in-depth interview. Within the scope of the secondary data, researcher benefited from current reports such as sectoral reports, annual reports, statistical data, academic documents, web pages etc. Moreover, in-depth interview has been conducted to receive expert opinion. Findings of this research revealed that, Turkish boron industry needs to invest in developing the qualified human resources in boron industry and improving R&D for high value added boron products. Moreover, in order to stimulate the domestic demand which is of great importance in increasing the competitiveness, attracting the attention of the industrialists to the boron industry on various platforms and informing the local industry through the production and marketing of high value added boron products may contribute. At this point, the Government can play a triggering role and provide exemplary investments to develop new branches of industry and provide industrialists with incentives and plans to share various risks. Keyword: Competitive, competitive advantage, boron, diamond model.