The relationship between the philosophical system of Fichte and German nationalism
Fichte felsefi sistemi ile Alman milliyetçiliğinin ilişkisi
- Tez No: 608495
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER BEHİÇ ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Fichte, Milliyetçilik, Alman İdealizmi, Bilim Öğretisi, Politika, Fichte, Nationalism, German Idealism, Doctrine of Science, Politic
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Fichte felsefi sisteminin oluşmaya başlayan dönemin Alman milliyetçiliği ile ilişkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle çalışmamızın temalarından olan milliyetçiliğe odaklanılmış, kavramın sınırları belirlenerek tarihsel olarak nasıl anlamlar kazandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Genel olarak milliyetçilik işlendikten sonra esas olarak üzerinde duracağımız Alman milliyetçiliğinin oluşum koşulları ve temel karakteristikleri araştırılmıştır. Bu çerçevede bu milliyetçiliği oluşturan ana koşullar olarak belirlediğimiz; Reform Hareketi, Aydınlanma ve Fransız Devrimi konu bağlamında incelenmiş, Alman milliyetçiliğinin baskın karakteri olarak da; milliyetçiliğin, Almanya'nın içinde bulunduğu sosyo-ekonomik-siyasi krizler için bir çözüm önerisi olduğu gösterilmiştir. Birinci bölümümüzde genel olarak milliyetçilik ve daha özel olarak Alman milliyetçiliği işlendikten sonra ikinci bölümümüzde Fichte felsefi sistem önerisi olan Wissenschaftslehre ana hatlarıyla özetlenmiş, filozofun etik-politik felsefesi ortaya konmaya çalışılmıştır. Son bölümümüzde ise; Fichte felsefi sistemininden Alman milliyetçiliğinin çıkarsanabilme koşulları üzerinde durulmuş, buna göre Wissenschaftslehre'nin Alman milliyetçiliğine hangi noktalardan zemin teşkil edebileceği araştırılmıştır. Tezimizin savı; dönemin Avrupa'sında yeni bir dünya modeli yaratan milliyetçiliğin filozofumuzun felsefesinin karakterini belirleyen bir unsur olduğu ve etkilenen bu felsefenin oluşmakta olan Alman milliyetçiliğini de etkilediği, teorik olarak onu beslediği yönündedir. Buradan hareketle son bölümümüz olan üçüncü bölüme geldiğimizde bu savımızın gerekçeleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the relationship between Fichte's philosophical system and German nationalism. In this direction, first of all, we focused on nationalism, which is one of the themes of our study, and aimed to determine the historical meaning of the concept by defining its boundaries. After the examination of nationalism in general, we elaborated on the conditions of emergence and the main characteristics of German nationalism. In this context, after dealing with the Reform Movement, Enlightenment, and the French Revolution, which we have identified as the main conditions that make up this nationalism, we attempted to show that nationalism as the dominant characteristic of German nationalism was a solution for the socio-economic-political crises that Germany faced. In the first part, after dealing with nationalism in general and German nationalism in particular, in the second part, we outlined Wissenschaftslehre, which is the proposal of Fichte philosophical system. We tried to put forward the philosopher's ethic-political philosophy. In the last chapter, we focused on the conditions of deduction of German nationalism from Fichte's philosophical system, and we highlighted at the points on which Wissenschaftslehre could form the basis for German nationalism. The hypothesis of our thesis is, nationalism, which created a new world model in Europe of the period, is a factor determining the character of our philosopher's philosophy. From this point of view, we endeavored to put forward the reasons for this argument when we reach the third chapter, which was the last.