Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı gerçekleştirilen yükümlülerde antisosyal davranış özellikleri ve damgalanma algısının incelenmesi
Examination of the perception of antisocial behavior and stigmatization perception in obliged employed persons subject to probation measures
  1. Tez No: 608716
  2. Yazar: RABİA MİNA ABBAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal davranış, damgalanma, denetimli serbestlik, psikiyatri hemşireliği, Antisocial behavior, probation, psychiatric nursing, stigmatization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Denetimli serbestlik tedbiri, mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, denetim ve denetleme planı doğrultusunda hükümlünün yeniden sosyalleşmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı, bireyin sosyal uyumunu gözeten alternatif ceza infaz modelidir. Bu çalışma, 345 denetimli serbestlik yükümlüsünün psikososyal uyum süreçlerini gözleyerek suça eğilimde antisosyal davranış özellikleri ve damgalanma algısı ilişkisine ışık tutmak amacıyla tanımlayıcı özellikte yapılmıştır. Antisosyal Davranış Ölçeği, Genel Damgalanma Algısı Ölçeği, Yakın Zamanda Yaşanan Damgalanma Deneyimleri Ölçeği, Dışlanma ve Ayrımcılığa Dair Kişisel Deneyimler ölçme formları ile Sosyodemografik Veri Toplama Formu kullanılarak oluşturulan anketler, yükümlüler tarafından kişisel mahremiyetin korunduğu ve gönüllülük esasına dayalı yüzyüze görüşme ortamında uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics 22.0 paket programı, sayı, yüzde, frekans, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis testleri ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen değişkenler için parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Çalışmaya katılan yükümlülerin % 91.3'ü erkek, % 8.7'si kadındır. Bireylerin sosyodemografik özellikleri ile damgalanma ölçek puan ortalamaları ve antisosyal davranış ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Bu çalışmanın, ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliğinin toplum temelli uygulama olan denetimli serbestlik kapsamının güçlendirilmesinde oldukça katkı sağlayacağı önemli bir öngörü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Probation measure is an alternative penal execution model that provides all kinds of services, programs and resources that the convict needs for the socialization of the convict in line with the audit and audit plan and which provides the social cohesion of the individual within the conditions and time specified by the court. This study was conducted in order to shed light on the relationship between antisocial behavior traits and stigma perception by observing the psychosocial adjustment processes of 345 probation officers. The questionnaires which were formed by using Antisocial Behavior Scale, General Stigma Perception Scale, Recent Stigma Experiences Scale, Personal Experiences of Exclusion and Discrimination measurement forms and Sociodemographic Data Collection Form were applied by the obliged parties in a face-to-face interview environment based on personal privacy. Statistical analysis of the data IBM SPSS Statistics 22.0 software, number, percentage, frequency, mean, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis tests and Spearman correlation analysis were used. Non-parametric tests were used for variables that do not show normal distribution. 91.3% of the participants were male and 8.7 % were female. There was no significant difference between sociodemographic characteristics and stigmatization scale scores and antisocial behavior scale scores (p>0,05). This study is an important prediction that will contribute to strengthening the scope of probation which is community based practice of mental health and psychiatric nursing.