Meyve ve sebze üretiminde ortaya çıkan kayıpların değerlendirilmesi: İzmir ili örneği
Evaluation of losses on fruit and vegetable production: Case of Izmir
- Tez No: 609287
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gıda kayıpları, gıda israfı, meyve ve sebze, arz zinciri, İyi Tarım Uygulamaları (İTU), İzmir, Food losses, food waste, fruit and vegetables, supply chain, Good Agriculture Practices (GAP), Izmir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın temel amacı meyve ve sebze üretiminde arz zinciri boyunca ortaya çıkan gıda kayıplarının değerlendirilmesidir. Bu amaçla İzmir ilinde üretim değeri yüksek olan meyve ve sebze ürünlerinden üzüm, kiraz, incir ile domates, hıyar ve biber ürünleri belirlenmiş, bu ürünlerin üretim miktarının yüksek olduğu kırsal mahallelerdeki üreticilerle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Çalışma ile tarımsal üretim aşamasında hasat öncesi, hasatta ve hasat sonrası kayıpların nedenleri ve boyutları belirlenerek, kayıpların azaltılmasında etkili olabilecek faktörler ve çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıştır. Bu ana amaç çerçevesinde projenin diğer amaçları aşağıda sıralanmıştır; -Meyve ve sebze arz zincirinde Dünya'da ve Türkiye'de ortaya çıkan gıda kayıplarının sebeplerini belirlemek, -Meyve ve sebze arz zincirinde Dünya'da ve Türkiye'de ortaya çıkan gıda kayıplarının boyutlarını belirlemek, -FAO başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşların konuyla ilgili çalışmalarını incelemek, -Gıda güvenilirliğini de temin eden İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ve HACCP sisteminin gıda kayıplarının önlenmesine sağladığı katkıyı belirlemek, -Kırsal kalkınma destekleri ve diğer desteklerin kayıpların azaltılması üzerine etkisini değerlendirmek, -Gıda kayıplarının önlenmesinde meyve ve sebze arz zincirinin sorun yaratan aşamalarında hangi eğitim ve yayım çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirlemek, çözüm önerileri geliştirmek, -Gıda kayıplarının önlenmesinde gıda bankacılığının katkılarını ve Türkiye'deki mevcut durumunu değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the food losses occurring along the supply chain in fruit and vegetable production. For this purpose, grapes, cherries, figs, tomatoes, cucumbers and pepper, which are fruit and vegetable products of high production value in İzmir, were determined and surveys were conducted with the producers in rural neighborhoods where production amount of these products was high. The aim of the study was to determine the causes and extent of pre-harvest, harvest and post-harvest losses in the agricultural production and to propose solutions that could be effective in reducing losses. Within the framework of this main objective, the other objectives of the project are listed below; - Identify the causes of food losses in the fruit and vegetable supply chain in the World and Turkey - Determine the extent of food losses in fruit and vegetable supply chain in the World and Turkey - Examine the works of FAO and other international organizations on the subject, - Determine the contribution of Good Agricultural Practices (GAP) and HACCP, which ensure food safety, to the prevention of food losses, - Evaluate the impact of rural development supports and other supports on reduction of food losses, - Determine training and extension activity needs at the problematic stages of the fruit and vegetable supply chain and develop solutions, - Contribution of the Food Banking Systems to the prevention of food losses and assess the current situation in Turkey.