Gaziantep'te Beydili aşireti
The Beydili tribe in Gaziantep
- Tez No: 609322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göç, Oğuz Göçleri, Aşiret, Beydili Aşireti, Kültür, Gelenek, Migration, Migrations of the Oghuz, Tribe, Beydili Tribe, Culture, Tradition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Oğuzlar, Türk tarihinin en eski devirlerinden beri var olan Türklerin en eski atalarıdır. Oğuzlar, tarihe ilk çıktıkları Orta Asya sahasından dünyaya açılmışlar ve birçok devletler kurmuşlardır. Ancak Oğuzlar iç ve dış sebeplere bağlı olarak dağılmışlar, bulundukları yerleri terk etmişler ya da terk etmek zorunda kalmışlardır. Bu şekilde göç eden Oğuz kavimleri tarihin akışını değiştirmişlerdir. Göç yolları üzerinde ve göç ettikleri yerlerdeki tezimize konu olan Oğuzların Beydili kolu ise 24 Oğuz boyundan biridir. Bunların çoğunluğu ise bugün Gaziantep ve Suriye dolaylarında yaşamaktadır. Beydili boyu geçmişte olduğu gibi bugün hâlâ sosyo-kültürel yaşamlarını geleneksel olarak devam ettirmektedir. Aynı zamanda tarih boyunca yaşadıkları bu coğrafyaya hem kültürel anlamda etkide bulunurken hem de bölgedeki diğer kültürlerden etkilenmiştir. Bu çalışmada Oğuzların göçleri, Beydililer ve etnik menşeîleri incelenmiştir. Gaziantep Beydili aşireti çoğunlukla Gaziantep'in Araban ilçesi köylerinde yaşamaktadır. Yaptığımız alan araştırmalarında ve aşirete mensup bazı kişilerle konuştuğumuzda, aşiretin bazı geleneklerinin kaybolmasına rağmen birçok geleneklerini devam ettirdikleri görülmüştür. Bunların başında evlenme törenleri gelmektedir. Benzer gelenek (evlenme geleneği) Suriye'deki Beydili aşiretinde de devam etmektedir. Aşiret olarak tarihsel geçmişlerinin aynı olması, coğrafi bölgelerinin yakınlığı Gaziantep Beydilileri ile Suriye Beydililerinin ortak gelenek ve göreneklere bağlı olduklarını göstermektedir. Gaziantep çevresinde yaşayan Beydili aşireti uzun bir zamandan beri yerleşik hayata geçmiş olup tarım ve ticaretle uğraşmaktadır. İncelediğimiz Beydili aşireti, bölgede sosyo-kültürel hayatını canlı bir şekilde devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE BEYDİLİ TRIBE IN GAZİANTEP ÇEBİŞ, Fatma M. A. Thesis, Department of Deparment of History Supervisor: Assistant Professor Dr. Fatma ÇAPAN August 2019, 155 Pages The Oghuzes are the oldest ancestors of the Turks that have existed since the oldest periods of Turkish history. Oghuzes were opened to the world from the Central Asia area where they first came to history and established many states. However, the Oghuzes were dispersed due to internal and external reasons, they had left their places or they had to leave. The Oghuz tribes who migrated in this way changed the course of history. The Beydili tribe which is one of the 24 Oghuz tribes is the subject of our thesis on migration routes and where they migrate. Most of them live in Gaziantep and Syria today. As in the past, Beydili still maintains traditional socio-cultural life today. In addition, they have effected culturally the region and also they have been influenced by other cultures in the region. In this study, migration of the Oghuz and ethnic origins was investigated. Gaziantep Beydili tribe mostly live in the villages of Gaziantep Araban in the town. We researched in the field and we talked with some people who belong to the tribe. Although some of the traditions of the tribe lost, it has been observed that many traditions have maintained. At the begining of this, there are wedding ceremonies similar tradition (wedding tradition) continves. Beydili tribe in Syria too. As tribal, Beydili of Gaziantep and Syria indicates that they are attached to common customs and traditions. Because of the history and it is close the same geographical area. Beydili tribe who live around the Gaziantep have got through residential life for along time. They deal with agriculture and trade. We examined the Beydili tribe continves vividly socio-cultural life in the region.