Fransız Haçlı kaynaklarında Türk devlet adamları
Turkish statesmen according to French Crusaders sources
  1. Tez No: 609327
  2. Yazar: HAKAN AĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransa, Fransızlar, Haçlı Kaynakları, Haçlı Seferleri, Türkler, Türk Devlet Adamları, France, French, Crusader Sources, The Crusades, Turkish Statesmen
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Fransızlar ve Türkler neredeyse aynı zaman diliminde, yirmi altı yıl arayla Ortadoğu'ya gelmişlerdir. Doğu'dan Orta Asya'dan gelen Türkler Müslüman ve Asyalı bir karaktere sahiplerken Batı'dan gelen Fransızlar Latin asıllı ve Hıristiyan idiler. Anadolu'nun Türklerce fethi ve Haçlı Seferi gibi dünya tarihinde dönüm noktası sayılan gelişmeler dolayısıyla karşılaşan iki farklı halkın temasları XV. yüzyılın ortalarına yani Ortaçağ'ın sonlarına kadar süreklilik arz eden bir şekilde seyir takip etmiştir. Birkaç yüzyıl süren bu temaslar doğal olarak iki halkın tarihçileri tarafından eserlerinde işlenmiştir. Gerçi bu temasların karakteri askeri nitelikli çatışmaları içeriyordu. Ortaçağda Müslümanlarla Hıristiyanların çarpışmalarının bir kesitini oluşturan Türk-Fransız temasları, Fransız Haçlı kaynaklarında nasıl bir akis yaratmıştı? Düşmanca başlayıp düşmanca devam ettiği aşikâr olmakla birlikte Fransız tarihi kaynaklarında Türklere, Türk devletine ve devlet adamlarına ilişkin ne tür algılar bulunuyordu? Çalışmaya başlarken bu algıların izini özellikle Türk devlet adamları üzerinden izlemeyi amaç edindik. Haçlı Seferleri zamanında Fransızlar için Türk kimi ve neyi ifade ediyor sorusunun peşine düştük. Öncelikle Fransa ve Fransızlar üzerine kısa özet halinde bilgi vermeye gayret ettik. Daha sonra çalışmamızda sınırladığımız zaman kesitiyle ilgili temel Fransız tarih kaynaklarını genel özellikleriyle tanıtmaya gayret ettik. Konya ilişkin tarihi şartların daha iyi anlaşılması bakımından önemli olan Türklerin siyasi durumu da bir başlık altında incelendi. Bunu müteakiben derlediğimiz Ortaçağ Fransız tarih kaynaklarında Türk kimliği, Türkiye algısı, Türk yaşam tarzı ve kültürü hakkında Fransız Haçlı yaklaşımını ortaya konuldu. Fransız Haçlıları Türk hükümdarı ve egemenlik anlayışını nasıl görüp değerlendirmişlerdi? Saray, belli başlı devlet adamları hakkındaki görüşlerini bize yansıtan veriler ayrı başlıklarla incelendi. Fransız kaynaklarında adları sıkça geçen Büyük Selçuklu, Türkiye Selçuklu, Danişmendli, Artuklu hükümdarları ve emirleriyle ilgili rastlanılan bilgiler ayrı bölüm olarak ele alındı. Bir taraftan tarihi değeri olan veriler tespit edilirken diğer taraftan da bu verilere dayalı olarak Fransız haçlılarında oluşan algı, örnek şahsiyetler üzerinden, tüm yönleriyle aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
The French and Turks come to Middle East appraximately at the same time, with 26 years difference. Whereas the Turks coming from the east and Central Asia were Muslims and had Asian character, the French coming from the west were of Latin Origin and Christian. Turning points of world history, like the conquer of Anatolia by the Turks and the Crusades, resulted in the interaction of those two communities until mid XV. Century, that is the medieval. Accordingly, the relationships of these several Centuries were dealt in the works of the historians of bath sides. Actually these interactions were related to militarily affairs. How did the French-Turkish relations, as a part of Muslim-Christian clashes in medieval, were reflected in the French Crusader sources? Though it is certain that antagonism played the key role, what kind of perceptions to wards the Turks, Turkish state and statesmen were seen in the French historical sources? At first, I intended to purseve these perceptions regarding Turkish statesmen. During Crusaders whom and what did '' Turk'' mean to French? I provided general information on France and the French. Then, I introduced the French historical sources belonging to time period dealt in this study. The political situation of the Turks at that period was also probed as a part of the subject. Later, Turkish identity, the perception on Turkey, Turkish way of life and culture were analyzed according to French crusader records. How did the French crusaders see the Turkish ruler and ruling understanding? The palace and the views on certain statesmen were examined in different topics. The often seen ruler names from the ''Büyük Selçuklu'',“Türkiye Selçuklu”,“Danişmendli'', ”Artuklu“ and information on their ”emir"s were analyzed at a seperate chapter. Accordingly, important historical information was collected; on the other hand, the Perception of the French crusaders were reveated from certain personalities.