Türkiye'deki spor federasyonlarının 2014-2018 yılları arasındaki verimliliklerinin veri zarflama analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation and data envelopment analysis of efficiency between the years 2014-2018 sports federations Turkey
- Tez No: 609454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA İLKER KERKEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türkiyede'ki Spor Federasyonları, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Sports Federation in Turkey, Productivity, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Verimlilik, günümüz dünyasında kurum ve kuruluşların işleyişi bakımından büyük önem arz eden bir kavramdır. Bir ürün veya hizmetin üretilme sürecinde, minimum girdiden maksimum çıktı elde edilemiyorsa ilgili kurum veya kuruluşun verimlilik düzeyinin düşük olması söz konusudur. Bu sebeple, işletmeler için verimlilik ölçümünün doğru yapılması gerekmektedir. Ayrıca ulaşılan sonuçlar doğrultusunda verimlilik düzeyini yükseltici kararlar alınmalıdır. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki spor federasyonlarının 2014-2018 yılları arasındaki verimlilik düzeylerini incelemektir. Araştırmada, spor federasyonlarının verimlilik düzeylerini tespit edebilmek için veri zarflama analizi kullanılmıştır. Araştırma verileri, Spor Genel Müdürlüğü'nden elde edilen girdi ve çıktı değerlerinden oluşmaktadır. 44 spor federasyonu için kullanılan araştırmanın girdi değerleri, Spor Genel Müdürlüğü tarafından federasyonlara ödenen yardım miktarı ve federasyonların sporcu ve antrenör sayılarından oluşmaktadır. Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası ve Uluslararası müsabakalarda federasyonların kazandıkları altın, gümüş ve bronz madalya sayıları ise araştırmada çıktı değerleri olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; 2014-2018 yılları arasında spor federasyonlarının %36'sının ortalama verimlilik düzeyi %100 olarak tespit edilmiştir. Bu federasyonlar; Boks Federasyonu, Binicilik Federasyonu , Buz Pateni Federasyonu, Eskrim Federasyonu, Halter Federasyonu, Hentbol Federasyonu, Hokey Federasyonu, Judo Federasyonu, Kano Federasyonu, Karate Federasyonu, Kürek Federasyonu, Kick Boks Federasyonu, Muay-Thai Federasyonu, Triatlon Federasyonu, Vücut Geliştirme Federasyonu ve Wushu Federasyonudur. 2014-2018 yılları arasında spor federasyonlarının %29'unun ortalama verimlilik düzeyi %80-%99 arasında çıkarak başarılı bir performans sergiledikleri görülmüştür. Ortalama verimlilik düzeyi %80-%99 arasında çıkan federasyonlar; Tenis Federasyonu, İşitme Engelliler Federasyonu, Güreş Federasyonu, Su Altı Sporları Federasyonu, Dans Federasyonu, Görme Engelliler Federasyonu, Bedensel Engelliler Federasyonu, Modern Pentatlon Federasyonu, Oryantiring Federasyonu, Satranç Federasyonu, Golf Federasyonu, Yelken Federasyonu ve Atletizm Federasyonudur. Voleybol Federasyonu, Masa Tenisi Federasyonu, Basketbol Federasyonu, Okçuluk Federasyonu, Atıcılık ve Avcılık Federasyonu, Badminton Federasyonu, Kayak Federasyonu, Bocce Bowling Ve Dart Federasyonu, Taekwon-Do Federasyonu, Bilardo Federasyonu, Özel Sporcular Federasyonu, Bisiklet Federasyonu, Buz Hokeyi Federasyonu, Atletizm Federasyonu, Yelken Federasyonu, Golf Federasyonu, Jimnastik Federasyonu, Modern Pentatlon Federasyonu, Oryantiring Federasyonu, Görme Engelliler Federasyonu, Yüzme Federasyonu ve Satranç Federasyonu gibi federasyonların verimlilik düzeylerinde ani değişimler olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, çalışmamızdaki 44 spor federasyonunun %47'sinin 2014-2018 yılları arasındaki verimlilik düzeylerinde başarılı olsalar bile en az bir defa %50'nin altında başarı göstererek yıllar arasında dalgalanmalar içerdiğini göstermektedir. Bu dalgalanmaların sebebi, ilgili federasyonların istikrarlı bir görünümden uzak olmasından kaynaklanmaktadır. 2014-2018 yılları arasında spor federasyonlarının %13'ünün ortalama verimlilik düzeyi %50'nin altında çıkmıştır. Ortalama verimlilik düzeyi %50'nin altında çıkan federasyonlar; Okçuluk Federasyonu, Yüzme Federasyonu, Basketbol Federasyonu, Masa Tenisi Federasyonu, Jimnastik Federasyonu ve Voleybol Federasyonudur. Bu federasyonların daha başarılı olabilmeleri için antrenör sayıları arttırılmalı ancak nitelikten ödün verilmemelidir. Kamu, özel kurum ve yerel yönetimlerin spora olan destekleri arttırılırken federasyonlarla işbirliği içerisinde çalışmaları teşvik edilmelidir. Sporu sadece başarı odaklı değil, tüm tabana yayılarak geniş katılımların olması sağlanmalıdır. Spor Gene Müdürlüğünden alınan bütçeler daha planlı ve programlı harcanmalı, doğru yerlere doğru yatırımlar yapılmalıdır. 2014-2018 yılları arasında Taekwon-Do spor federasyonu 363.518 sporcu ile faal sporcu sayısında 1. Olmasına rağmen 5 yılın ortalama verimliğinde %69 ile 34. Sırada yer alabilmiştir. Aynı şekilde 2014-2018 yılları arasında Voleybol spor federasyonu 172.962 faal sporcu sayısı ile 4. Sırada yer almasına rağmen % 28 verimlilik ortalamasıyla 44. Sırada yer alabilmiştir. Yüzme spor federasyonu ise 2014-2018 yılları arasında 86.632 faal sporcu sayısı ile 10. sırada yer alırken %44 verimlilik ortalaması ile 40. sırada yer alabilmiştir. Jimnastik spor federasyonu 74.490 faal sporcu sayısı ile 13. Sırada yer alırken %28 verimlilik ortalamasıyla 43. sırada yer alabilmiştir. Masa Tenisi spor federasyonu 42.664 faal sporcu sayısı ile 17. sırada yer alırken %36 başarı ortalamasıyla 42. Sırada yer alabilmiştir. 2014-2018 yılları arasında Satranç spor federasyonu 317.133 antrenör sayısıyla 1. Sırada yer almasına rağmen ortalama verimlilik yüzdesinde % 87 ile 25. Sırada yer alabilmiştir. Badminton spor federasyonu 66.480 antrenör ile 2014-2018 yılları arasında toplam antrenör sayısında 2. Sırada yer alırken %66 verimlilik oranıyla 37. Sırada yer alabilmiştir. Basketbol Spor federasyonu 43.228 antrenör sayısı ile 3. Sırada yer alırken %36 ortalama verimlilik oranı ile 42. Sırada yer alabilmiştir. Jimnastik Spor federasyonu 41.357 antrenör sayısı ile 4. Sırada yer alırken %28 ortalama verimlilik oranı ile 43. Sırada yer alabilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, productivity is an important concept in terms of functioning in institutions and organizations. Whenever a product or service is produced, if the maximum output from the minimum input cannot be obtained, this demonstrate the low level of efficiency in the relevant institution or organization. For this reason, it is necessary to make efficient measurement for the enterprises. In addition, based on the results obtained throughout the analysis, adequate decisions should be taken in order to increase the low level of productivity. The main aim of this research is to study the efficiency levels of sports federations in Turkey between the years of 2014-2018. Data envelopment analysis method has been used to measure the productivity levels of sports federations. The research consists of input and output data obtained from the General Directorate of Sports. In this study, the input values are the amount of subvention provided by the federations of the General Directorate of Sports and the number of athletes and coach of the federations. The number of gold, silver and bronze medals won on European and International competitions were used as outputs in this research. As a result, 36% of the Athletic Federations have shown a complete productivity between years of 2014-2018 in certain sports; Equestrian Federation, Ice Skating Federation, Dance Federation, Fencing Federation, Handball Federation, Canoe Federation, Gymnastics Federation, Muay-Thai Federation, Chess Federation and Sailing Federation. However this research has also found that 29%of the sports federations with a productivity level between 80-99% on average, they showed a high performance compared to others; Boxing Federation, Hearing Impaired Federation, Hearing Impaired Federation, Special Sports Federation and Tennis Federation. In opposite, the federations which demonstrated the lowest productivity were Ice Hockey Federation, Table Tennis Federation, Volleyball Federation and Swimming Federation. This analysis has showed that 47% of the total 44 sports federations have sudden changes over these years: Volleyball Federation, Table Tennis Federation, Basketball Federation, Archery Federation, Shooting and Hunting Federation, Badminton Federation, Ski Federation, Bocce Bowling and Dart Federation, Taekwondo Federation, Billiard Federation, Special Sports Federation, Cycling Federation, Ice Hockey Federation, Athletics Federation , Sailing Federation, Golf Federation, Gymnastics Federation, Modern Pentathlon Federation, Orienteering Federation, Visually Impaired Federation, Swimming Federation and Chess Federation. Even though that they have succeed at least once, their productivity was dropping by 50% on the next year. In fact, the majority of sports federations in Turkey show fluctuations in their productivity path between the years 2014-2018. These fluctuations were due to the fact that those federations were not stable yet. In order for these federations to be more successful, the number of coaches should be increased but the quality should not be compromised. Public, private institutions and local governments should be encouraged to work in cooperation with federations while increasing their support to sports. The sport should not only be focused on success, but should be extended to the whole base and ensure wide participation. Budgets received from the Sports Gene Directorate should be more planned and programmed and investments should be made in the right places. In 2014-2018, Taekwon-Do Sports Federation ranked first in the number of 363,518 athletes and active athletes; In the same vein, the Volleyball Sports Federation was ranked 4th with 172.962 active athletes in 2014-2018, yet it ranked 44th with an average productivity of 28%. The swimming sports federation ranked 10th with 86,632 active athletes in 2014-2018, and ranked 40th with a 44% productivity average. Gymnastics sports federation ranked 13th with 74,490 active athletes and 43th with 28% efficiency average. Table Tennis Sports Federation ranked 17th with 42,664 active athletes and 42th place with 36% average success. Between 2014 and 2018, the Chess Sports Federation ranked first with 317,133 coaches, but ranked 25th with 87% on average productivity. Badminton sports federation ranked 2nd in the total number of coaches between 2014-2018 with 66.480 coaches, and ranked 37th with 66% efficiency. Basketball Sports Federation was ranked 3rd with 43.228 coaches and 42th place with an average productivity rate of 36%.