Sâdık Ağazâde Sıdkî Efendi divânı (Çeviriyazılı metin-inceleme 49a-91b)
Sâdik Ağazâde Sidkî Efendi's divân (Transcription text, review, 49a-91b)
  1. Tez No: 609531
  2. Yazar: FATMA ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divân şiiri, Sıdkî Efendi, Tasavvuf
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Divân şiiri altı yüz yıllık bir birikimin eseri olan geniş bir ummandır. Bundan dolayı divân şairlerini tezkire ve mecmualarda adı geçen şairlerden müteşekkil görmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır ki merkezden uzakta onlarca şairin adı tezkirelere girebilme şansı bulamamış, yaşadığı muhitle sınırlı kalmıştır. Bu kabilden olarak 19. yy şairlerinden Sâdık Ağazâde Sıdkî Efendi de tezkirelerde ve mecmualarda adına tesadüf edemediğimiz müstesna şahsiyetlerden birisidir. Yapılan bu çalışma Sıdkî Efendi'nin divanını tahlil çalışmasıdır ki bu çalışmada divânın yegâne nüshası transkribe edilmiş, şekil ve muhteva özellikleri incelemeye tabi tutulmuş ve şiirlerinden hareketle şahsiyeti hakkında tespitlerde bulunulmaya gayret edilmiştir. Divânındaki dinî-tasavvufî öğeler incelenmiş ve yapılan tespitler neticesinde Sıdkî Efendi'nin mutasavvıf bir şair olduğu, Bektaşi tarikatına mensup bir devlet memuru olduğu ve iyi bir medrese eğitimi aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Divân poetry is like a vastocean as a work of six hundred years of accumulation. Therefore, it would not be right approach to see divân poets composed of poets mentioned in tazkirahs (collection of biographies) and mecmuas (poetry compliations); besides, thenames of dozens of poets far from the center could not find thechance to enter the tazkirahs and remained limited to where they lived. In this respect, Sâdık Ağazâde Sıdkî Efendi, one of the nineteenth-century poets, was one of the exceptional personalitiest hat we could not coincide with in tazkirahs and mecmuas. This study is the analysis of Sıdkî Efendi's Divân, in which his only divân has been transcribed, the form and content features have been examined and his personality has been tried to be determined based on his poems. Thereligiousî-sufism elements in his Divân were examined and as a result of the findings, it was seen that Sıdkî Efendi was a sufi poet, he was a civil servant which is a member of the Bektashi order and received a good madrasah education. KeyWords: Divan poetry, Sıdkî Efendi, Sufizm