Palyatif bakım merkezlerinin maliyet analizi: Kamu hastanesi örneği
Cost analysis of palyative care centers: A case of public hospital
- Tez No: 609542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DURUKAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Hastaneler, Maliyet Analizi, Palliative Care, Hospitals, Cost Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Gün geçtikçe, hasta ve yakınlarına verilen hizmet kalitesinin önemi artmaktadır. Yaşlı nüfusun artması, hastalıkların kronikleşmesi ve hastalara uygulanan tedavilerin sonuç vermemesi ile birlikte terminal dönem hastaları ve ailelerinin yaşam konforunun korunmasına önem verilmeye başlanmıştır. Bu açıdan palyatif bakım önemli bir yere sahiptir. Yeni bir hizmet alanı olan palyatif bakımın yalnızca tıbbi tedavi hizmeti sunmaması, hasta ile birlikte yakınlarının da kültürel, dinsel ve kişisel değerlerine duyarlı kalarak gerekli sosyal, manevi ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olan bir hizmet alanı olması nedeniyle sağlık bakım endüstrisinde kendine kısa sürede yer edinmiştir. Bu çalışma sağlık alanında yeni bir hizmet dalı olan palyatif bakımın maliyet analizini yapma amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 01.05.2016-31.10.2016 tarihleri arasında, Denizli ilindeki“Denizli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi”oluşturmaktadır. Araştırmada temel olarak“fiili – tam maliyet yöntemleri”kullanılmıştır. Elde edilen veriler maliyet unsurları açısından tam maliyet yöntemine uygun olması nedeniyle veriler işlenirken“tam maliyet yöntemi”kullanılmıştır. Maliyet verilerinin toplanılmasında Tekdüzen Muhasebe Sistemi'nin (TMS) genel gider yeri ve gider çeşidi sınıflandırılmasına uygun bir gider dağıtım tablosu kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Palyatif Bakım Merkezinin toplam maliyeti 1.034.235,26 TL olarak bulunmuştur. Toplam maliyetin %36'sını ilk madde ve malzeme giderleri, %33'ünü personel giderleri, %20'sini dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, %7'sini kamu payları ve %3'ünü amortisman ve tükenme payları oluşturmaktadır. Altı aylık dönemde merkez toplamda 876.000 TL gelir elde etmiştir. Denizli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi'nde yürütülen bu çalışmada, merkez elde ettiği gelir ile giderlerini karşılayamamıştır ve toplamında 158.235,26 TL zarar söz konusudur. Gelir, günübirlik tedavi şeklinde hesaplandığı için, gün başına 54,19 TL zarar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The quality of service offered to patients and their relatives is growing in importance every day. With the increase in elderly population, diseases becoming chronic and inefficiency of treatments administered to patients, it started to gain significance to preserve the comfort of patients with terminal diseases and of their family. Palliative care has a significant place in this respect. Being a new service area, palliative care established itself in the medical world in a short time as it not only provides medical treatment service, is also sensitive to the cultural, religious and personal values of patients and their relatives, and helps them meet their social, spiritual and physical needs. This study aimed at conducting a cost analysis of palliative care as a new service branch in healthcare field. The sample of the study was“Denizli State Hospital Palliative Care Center”in Denizli for the period between 1 May 2016 and 31 October 2016. The research mainly used“actual – full cost method”. Since the data obtained were suitable for the full cost method in terms of cost elements, this method was preferred in processing the data. When gathering the cost data, the study used a cost apportionment statement which was compatible with the overall expense item and expense type classification of the Uniform Accounting System (UAS). The study found that total cost of the Palliative Care Center was TRY 1.034.235,26. 36% of the total cost consisted of raw material and supply costs, 33% staff costs, 20% external benefits and services, 7% pubic shares and 3% depreciation and wear and tear allowance. In the six month period, the center had an income of TRY 876.000 in total. The study conducted in Denizli State Hospital Palliative Care Center revealed that the center's income could not meet its expenses, and it lost TRY 158.235,26 in total. As income was calculated as same-day treatment, the center lost TRY 54,19 per day.