Plastik limit belirleme yöntemlerinin karşılaştırması ve yeni bir yaklaşım geliştirilmesi
Comparison of plastic limit determination methods anddevelopment of a new approach
  1. Tez No: 609821
  2. Yazar: SILDA GHAZI MOHAMMED DOORI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atterberg limitleri, Koni penetrometre, Likit limit, Plastik limit, Casagrande, Atterberg limits, Cone penetrometer, Liquid limit, Plastic limit, Casagrande
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Plastik limit, ince taneli zeminlerin önemli parametrelerinden biridir. Bu çalışmada zeminin plastik limitinin belirlenmesi için mevcut yöntemler detaylıca incelenmiştir. Plastik limitin belirlenmesi için kullanılan yöntem Cassagrande tarafından önerilmiştir. Standart elle yuvarlama yöntemi operatöre çok fazla bağlıdır. Her zaman tutarlı ve güvenilir sonuçlar vermez. Bu tez çalışmasında güvenilir ve tekrarlanabilir yöntemler araştırılmıştır. Anlatılan yöntemlerin uygulanmış örnekleri verilmiştir. Çalışma kapsamında bu yöntemlerden elde edilen plastik limit değerleri karşılaştırılmıştır. Standart yöntem (elle yuvarlama) ve diğer yöntemler arasındaki fark gösterilmiştir. Çalışmalarda kullanılan yeni geliştirilen yöntemle, standart yönteme kıyasla daha uygun bir sonuç sağlandığı sonucuna varılmıştır. Standart (elle yuvarlama) yöntem operatöre daha az bağımlı olup zeminin plastik limitinin belirlenmesi için daha uygun bir yöntem olduğu görülmüştür. Bu çalışmada plastik limit belirlenmesi için kullanılan yeni yöntemin tüm ekipman ve test prosedürü, koni hariç, düşen koni ile likit limit belirleme testiyle aynıdır. Koninin ağırlığı ve açısını değiştirerek deney yapılmıştır. Koni yöntemi operatöre daha az bağlıdır ve elle yuvarlama yönteminde görülen olumsuz etkilerin olmadığı açıktır. Koni (i); Koninin açısı 20o ve ağırlığı 240 g'dır. Koni (ii); (Wood ve Wroth, 1978) tarafından önerilmiştir. Likit limit konisinin aynı ölçülere sahiptir ancak 3 kat daha ağırdır, koninin ağırlığı 240 g'dır. Koni (iii); likit limit deneyinde kullanılan konidir. Çalışma kapsamında belirli bölgeden temin edilen 3 farklı plastisiteye sahip olan killer kullanılmıştır. Düşük plastisiteli kaolinit kil (CL), orta plastisiteli kil (CL) ve yüksek plastisiteye yakın kil (CL) kullanılmıştır. Likit limit deneyi koni penetresyon aleti ile yapılmıştır ve plastik limit deneyi Standart elle yuvarlama yöntemi ile yapılmıştır. Sonuçlar, Standart elle yuvarlama yönteminden elde edilen plastik limit değerleri ile tüm koni penetrasyon yöntemlerinin arasındaki regresyon analizlerinin (0.9856) ila (0.8925) arasında olduğunu göstermiştir. Önerilen (koni i), regresyon diğeri, koni yöntemlerine kıyasla en iyi korelasyonu verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Plastic limit is an important parameters of fine-grained soils. In this study, new methods for determining the plastic limit of the soil are examined in detail. The method used to determine the plastic limit was proposed by Cassagrande. The standard method (Thread Rolling Method), is highly dependent on the operator. It cannot always produce consistent and reliable results. In this thesis reliable and reproducible methods were investigated. Practical examples of the described methods are given. In this study, the values of the plastic limits obtained from the methods were compared. The difference between the standard method and other methods is shown. He concluded that a more favorable result was achieved compared to the standard method. It is less dependent on the operator and is obviously a more suitable method for determining the plastic limit of the soil. In this study, the whole equipment and test procedure of the new method for determining the plastic limit is the same as the liquid limit test except for the cone. Experiment was made by changing the weight and angle of the cone. This method is less operatordependent and it is clear that there are no negative effects seen in the (Thread Rolling) method. Cone (i) is the current operation, the angle of the cone is 20o and the weight is 240g. Cone (ii) Recommended by (Wood and Wroth, 1978). The liquid limit cone has the same size but the weight of the cone is 3 times heavier, the cone weight is 240 g. Cone (iii) The cone used in the liquid limit test. The clays were used in the study having 3 different plasticity obtained from a certain region. Low plasticity kaolinite clay (CL), medium plasticity clay (CL) and close to high plasticity clay (CL) were used. The results showed that the regression analyzes between the plastic limit values obtained from the standard thread rolling method and all cone penetration methods were between (0.9856) and (0.8925). The proposed (cone i) regression is best correlated to the other cone methods. This demonstrates that it is possible to perform the plastic limit test of all cones.