Hastanelerde yangın güvenliği ve yangından korunma planlaması
Fire safety and fire protection planning in hospitals
- Tez No: 609920
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hava ve Uzay Hekimliği, Hospitals, Air and Space Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hastanelerde yangından korunma, Hastanelerde tahliye, Yangın kompartımanları, Hastanelerde acil durum planlamaları, Fire protection in hospitals, Evacuation in hospitals, Fire compartments, Emergency planning in hospitals
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ülkemizde hastanelerle ilgili sağlıklı veri toplanma altyapısı olmadığından hastane yangınlarıyla ilgili verilere ulaşmakta güçlük çekilmektedir. Hastanelerde acil durum planlamaları hazırlanırken kurtarma ekibi, koruma ekibi, ilk yardım ekibi ve söndürme ekiplerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu ekiplerin görev tanımlarına uygun eğitim alması sağlanarak, kendileri ile ilgili iş akış talimatları doğrultusunda hareket etmesi sağlanmalıdır. Hastanelerde tahliye kararı alındıktan sonra hangi yöntemle tahliye edileceği belirlenmelidir. Yatay tahliye kararı alındıktan sonra gideceği servislerde önlemler alınmalı ve tam tahiliye durumunda güvenli alanlar sağlanmalıdır.Hastanede yangından korunmak için yangın yönergeleri, acil durum planları ve kalite standartları önlemleri çerçevesinde önlemler alınmalıdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında risk analizleri yapılmalı, tespit edilen eksikliklerin ivedilikle giderilmesi sağlanmalıdır. Bu çalışmada ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır ilinde hizmet veren bir kamu hastanesi yangın güvenliği mevcut mevzuat ve yangın yönetmeliğinin öngördüğü kriterlere göre incelenmiş, bu hastanede belirlenen eksiklikler irdelenerek yapılması gerekenler izah edilmiş, hastanelerde yangın güvenliğinin iyileştirilmesi için Finne Kinney yöntemi ile risk analizi yapılmış, ayrıca risklerin minimize edilebilmesi ve yangın güvenliğinin iyileştirilmesi için ideal ve özgün çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışmada öncelikle hastanelerin yangın güvenliği ve tahliyesi için ülkemizdeki standartların eksikliği sebebiyle oluşan bilgi boşluğunun giderilmesi hedeflenmiştir. Uygulamadaki eksiklikler ve yetersizlikler de mercek altına alınarak ülkemizdeki hastanelerin yangın güvenliği ve tahliye yeterliliğinin iyileştirilmesine katkı sağlamak ve bu konuda yapılacak yeni çalışmalara öncülük etmek hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since there is no infrastructure for healthy data collection on hospitals in our country, it is difficult to access data on hospital fires. When preparing emergency plans in hospitals, rescue team, protection team, first aid team and extinguishing teams should be formed. These teams should be provided with training in accordance with their job descriptions and act in accordance with their work flow instructions. After the evacuation decision is taken in hospitals, the method to be evacuated should be determined. After the horizontal evacuation decision has been taken, precautions should be taken in the services it will go to and safe areas should be provided in case of complete evacuation. In order to prevent fire in the hospital, precautions should be taken within the framework of fire guidelines, emergency plans and quality standards measures. Risk analyzes should be made within the scope of Occupational Health and Safety Law No. 6331 and the deficiencies identified should be eliminated immediately. In this study, fire safety of a public hospital serving in Diyarbakır province of Southeastern Anatolia Region of our country was examined according to the criteria stipulated by the current legislation and fire regulations, the deficiencies identified in this hospital were examined, and the risk analysis was performed with the Finne Kinney method to improve fire safety in hospitals; In addition, ideal and original solutions are proposed to minimize risks and improve fire safety. In this study, first of all, it is aimed to eliminate the information gap due to the lack of standards in our country for fire safety and evacuation of hospitals. It is aimed to contribute to the improvement of the fire safety and evacuation adequacy of the hospitals in our country by taking into consideration the deficiencies and inadequacies in the practice and to pioneer new studies in this field.