Çocukluk çağı henoch-schönlein purpuralı hastaların retrospektif çalışma ile klinik analizleri
Clinical analysis of pediatric henoch-schönlein purpura patients by retrospective study
  1. Tez No: 610036
  2. Yazar: MEHMET AKİF AĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Artrit, eklem, purpura, vaskülit, Arthritis, joint, purpura, vasculitis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çocukluk çağının en sık görülen vasküliti olması hasebi ile Konya yöresinde HSP vasküliti nedeniyle takip edilen hastaların klinik özelliklerini, laboratuvar değerlerini ve bunlar arasındaki istatistiksel ilişkiyi ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapıldı. Bu retrospektif çalışmada Ekim 2016 ile Eylül 2018 tarihleri asında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı çocuk romatoloji polikliniği, çocuk acil servisi, çocuk sağlığı polikliniği ve çocuk nefroloji polikliniğine başvuran çocukların otomasyon epikriz kayıtları ve poliklinik dosyalarının incelenmesi sonucunda HSP tanısı alan 103 hasta araştırıldı. Yaşın, anne-baba yaşının, cinsiyetin, tanı aldığı mevsimin, vücut ağırlığının, boyun, laboratuvar değerlerinin sistem tutulumlarının, nüks ve semptomlar üzerine etkileri araştırıldı. Hastaların izleminde semptomların tamamen iyileştikten sonra semptom tekrarı nüks olarak kabul edildi. Hastaların laboratuvar değerlerinden lökosit sayısı (WBC), eritrosit sedimantasyon hızı (ESR), C-reaktif protein (CRP), tam idrar tahlili (TİT), idrarda protein atılımı, hematüri varlığı, gaytada gizli kan değerleri kayıt edildi. Çalışmamıza dâhil edilen hastaların erkek/kız oranı yapılan çalışmalara benzer şekilde 1,34 olarak bulundu. Hastalar yaş gruplarına göre 10 yaşında büyük ve 10 yaşından küçük olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Başvuru mevsimleri incelendiğinde sonbahar ve kış aylarında tanı alan hasta sayılarının ilkbahar ve yaz aylarına göre belirgin fazla olduğu görüldü. Sistem tutulumu açısından dağılım incelendiğinde hastaların tamamında cilt tutulumu, %66'sında kas iskelet sistemi tutulumu, %51'inde GİS tutulumu, %15,5'inde böbrek tutulumu ve %8,7'sinde skrotal tutulum olduğu tespit edildi. Daha önce yapılan çocukluk çağı HSP çalışmaları ile benzer şekilde büyük yaş ve WBC yükseliği ile böbrek tutulumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the clinical features, laboratory values and statistical relationship between the patients who were followed up for HSP vasculitis in Konya due to being the most common vasculitis in childhood. In this retrospective study, 103 patients who were diagnosed as HSP as a result of the automation epicrisis records and polyclinic files of children admitted to the pediatric rheumatology polyclinic, pediatric emergency department, pediatric polyclinic and pediatric nephrology polyclinics of Department of Child Health and Diseases (PEDIATRICS) of Selcuk University Faculty of Medicine between October 2016 and September 2018 were investigated. The effects of age, parental age, gender, season, body weight, neck, laboratory values and systemic involvement on recurrence and symptoms were investigated.After the complete recovery of the symptoms in the follow-up of the patients, relapse of symptoms was accepted as recurrence. From laboratory values of patients Leukocyte count (WBC), erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), complete urinalysis (CUA), protein excretion in urine, presence of hematuria, and stool blood secret values were recorded. The male / female ratio of the patients included in our study was found to be 1.34, similar to the studies performed. The patients were divided into two groups as older than 10 years and younger than 10 years according to their age groups. When the seasons were examined, it was seen that the number of patients diagnosed in autumn and winter months was significantly higher than in the spring and summer months. When the distribution was examined in terms of system involvement, skin involvement in all, musculoskeletal involvement in 66%, GIS involvement in 51%, renal involvement in 15.5% and scrotal involvement in 8.7% of the patients were detected. Similar to previous childhood HSP studies, a statistically significant relationship was found between older age and WBC elevation and renal involvement.