Osmaniye'de genç kadın ve erkeklerde görücü usulü evliliklerin sosyal, kültürel boyuttan tercih edilmesi ve çiftler arasındaki anlaşma sürecinin incelenmesi
Social and cultural dimension of marriage in young women and men in osmaniye and investigation of the agreement between couples
- Tez No: 610441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, evlilik, görücü usulü evlilik, sosyokültürel açıdan anlaşma, Family, marriage, arranged marriage, social and cultural agreement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Evlilik kurumu, bireylerin hayatlarını etkileyen ve hayatlarında sosyokültürel açıdan farklılıklar gösteren bir kurum olarak karşımıza çıkan bir yapıdır. Bu araştırma ise görücü usulü evlenmeyi düşünen ve görücü usulü evlenen kişilerin aralarındaki anlaşma ve uyum süreçlerini sosyokültürel açıdan incelemeyi amaçlayan bir çalışma olacaktır. Evlilik, insanların hayatlarında bir geçiş dönemi olarak bilinmektedir. Bireyler yaşamları boyunca belirli bir birikimden geçip (eğitim ve ekonomik özgürlük) evlilik hazırlıklarına başlarlar. Aile çatısının kurulması yani evlilik kurumunun oluşması; insanlığın devamının, neslin çoğalmasının, soyun yürümesinin, kültürel aktarımının devam etmesini sağlayan bir olgudur. Evlilik kurumunun oluşması ve bu kurum oluşurken evlenme biçimleri toplumun bize sunduğu değer yargıları, toplumun ekonomik yapısı, sosyokültürel düzeyi hakkında bilgi verirken, bulundukları coğrafyadaki yaşam biçimlerine göre farklılıklar gösterir. Yapılan bu çalışmada görücü usulü evlilik algısına bakış açısı ele alındı. Çalışmada konular normatif düzlemde değerlendirildi. Tezin konusu, evlilik türlerinden görücü usulü evlilik ve kişilerin sosyokültürel açıdan incelenmesidir. Bu çalışmada evlilik konusu bir bütün olarak değerlendirilmedi, sadece evlilik kurumunu görücü usulü evlilik türü üzerinden oluşturan kişilerle bu tür evlilik modeli üzerinde durularak incelendi. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'deki evlilik kurumundan ve Türkiye'de oluşan evlilik modellerinin bir kısmından bahsedip kişilerin gelir düzeylerine, sosyal yapılarına ve kültürel düzeylerine göre neden bu evlilik modelini tercih ettikleri hakkında bir araştırma yapıldı. Bu çalışmada derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak 20 evli kadın, 20 evli erkek, 20 bekar kadın ve 20 bekar erkek olmak üzere toplamda 80 kişiye açık uçlu sorular soruldu ve devamında bireylere kartopu tekniği kullanıldı. Araştırmanın verileri, bireylerden elde edilen bir çalışma olacaktır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, görücü usulü evliliğin son zamanlarda daha fazla tercih edildiğini ve özellikle kendini gerçekleştirme yolunda ilerleyen üniversite mezunu kesimde sık rastlandığı görülmektedir. Görücü usulü evlilik bir mantık evliliği olarak görülmektedir. Kadın ve erkeğin görücü usulü evliliği tercih etmelerindeki en önemli faktör, hayat standartlarının sosyoekonomik açıdan daha iyi şartlar altında devam edeceğini düşünmeleridir.
Özet (Çeviri)
Marriage is known as a transition period in people's lives. Individuals go through a certain accumulation in their lives (education and economic freedom) and begin to prepare for marriage. The continuation of humanity, the proliferation of the generation, the walk of the lineage, cultural transfer is the phenomenon that continues with the establishment of the family framework, that is, the establishment of the marriage institution. The formation of the institution of marriage and the forms of marriage formed during the formation of this institution were presented to us by the society; value judgments, economic structure, social level, living geography (rural-urban segment) shows differences according to the way of life. In this study, I will look at the perception of arranged marriage. In my study, I will deal with my subjects in normative regulation. The subject of the thesis is the exploration of arranged marriage and individuals from social cultural dimension. In this study, I did not consider marriage as a whole. Only the people who make up the institution of marriage through the arranged procedure have been focused on the issue of arranged marriage. In this context, my work from the institution of marriage in Turkey and formed from a portion of the income level of people talking about marriage models, according to the social structure and culture investigate why they prefer this model of marriage that I brought into the subject. In this study, open-ended questions were asked to 80 married and single people, 20 married women, 20 married men, 20 single women and 20 single men by using in-depth interview method, and snowball technique was used. The data of the study will be obtained from individuals. When the findings obtained from the research are evaluated, arranged marriage is preferred more recently, especially among university graduates who are on their way to self-realization. Considering blind marriage as a logic marriage, the most important factor in the preference of blind marriage for women and men is that living standards are better under social and economic conditions.