Galataport yenilenme sürecinde Cumhuriyet dönemi kültür mirası üzerine bir değerlendirme: Galata-Karaköy yolcu salonu
An assessment on the cultural heritage Galata Karaköy of the Republic period: Karaköy passenger hall
  1. Tez No: 610639
  2. Yazar: ERHAN BİLAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karaköy Yolcu Salonu, Yeniden İşlevlendirme, Galataport Projesi, Karaköy Passenger Lounge Reconstruction, Galataport Project, Cultural Heritage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
İstanbul şehrine ait limanların çağdaşlaştırılması ihtiyacı fikri Sanayi Devrimi sonrasında deniz taşımacılığında buharlı gemilerin yelkenli gemilerin yerini almasıyla beraber ticari faaliyetlerdeki artışla birlikte gelişmeye başlamıştır. Kırım savaşı sonrası inşa edilen demiryolları ve Karaköy limanının iyileştirilmesi çalışmaları bunun en açık örneğini teşkil etmektedir. Bu çalışma, dünyada meydana gelen değişimin idari, sosyal, iktisadi değişimlere paralel liman şehirlerinin kültür değerlerindeki değişim ve tarihi dokunun muhafaza edilerek tekrardan kullanılabilir olmasının ele alınışına yer verilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda tarihi yarımada içinde yer alan Karaköy bölgesini kapsayan düzeltme çalışmalarının günümüzdeki ele alınışı incelenmiştir. Bu düzenlemede 1935 senesinde inşa edilen Karaköy (Galata) Yolcu Salonunun yıkılarak yeniden işlevlendirilmesi veya kamusal alanda yeni kullanımına yönelik düzenlemelerin yapının tarihçesiyle birlikte fotoğraf ve belgeler ile ele alınmıştır. Bu bağlamda Galataport Projesi'nin şehrin ihtiyaç duyduğu çözümlerin karşılanma derecesi ve sağlayacağı katkılar açıklanmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet Dönemine ait bir kültürel miras olan Yolcu Salonu'nun kent belleğinde yer almasının da önemi vurgulanarak tez tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The idea of the need to modernize the ports of the city of Istanbul began to develop with the increase in commercial activities with the replacement of sailing ships by steam vessels in the maritime transport after the Industrial Revolution. The railways constructed after the Crimean war and the improvement works of the port of Karaköy are the clearest examples of this. In this study, increasing importance of port cities in the administrative, social and economic sense of the change occurred in the world, the change in cultural values and ensuring the reuse of the historical texture were tried to be included. In this study, the degree to which the solutions needed by the Galataport project to be built by demolishing the Karaköy port and fulfilling the needs of the city is tried to be explained. In this context, the degree to which the solutions needed by the Galataport project are met and the contributions it will provide will be explained. The thesis was completed by emphasizing the importance of the Passenger Hall, a cultural heritage of the Republican Period, being included in the city memory.