Engobsuz duvar karosu (monoporoza) üretimi için sır kompozisyonlarının geliştirilmesi.
Development of matte glaze compositions for (monoporosa) wall tile without engobe.
- Tez No: 610812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Engob-sır, Seramik, Sır, Teksır, Engo-glaze, Ceramic, Glaze, Monoglaze
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Engop; sırla kaplanmış, seramik gövde ve sır arasında bir astar görevi gören kil bazlı, geçirgen veya geçirgen olmayan kaplamalardır. Seramik sektöründe sırlar ürünün estetik ve görsel unsurlarını ön plana çıkaran ve fiziksel olarak avantajlar sağlayan malzemelerdir. Sırlama öncesinde veya sonrasında dijital baskı makineleri ile dekorlama yapılabilir. Bu çalışmanın amacı engop kullanılmasını gerektirmeyecek yüksek örtücülükte, dekorlama öncesinde uygulanacak sır kompozisyonlarının geliştirilmesidir. Bu sayede üretimde iki ayrı aplikasyon yerine tek bir uygulama yapılarak daha yalın bir üretim yapılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Engobes are clay based, permeable or impermeable coatings applied under the glaze, acting as a primer between the ceramic body and the glaze. The target of this work is the development of glaze compositions which has high opacity and different gloss amount for tiles without engob layer. Thus more lean production can be achieved by one application instead of two applications.produces various recipes using different combinations of clay and certain supplementary products(quartz, feldspar, calcite etc.) to be used for different purposes, and in doing so it has to consider certain phsyical criteria.