Porselen karo bünyesinde Aydın Çine bölgesi sodyum feldspatının yerine Çankırı Kalfat yöresi feldspatlarının kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of usage of Cankiri Kalfat region feldspars instead of Aydin Cine sodium feldspar in the porcelain tile body
- Tez No: 610815
- Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aydın-Çine, Çankırı-Kalfat, Feldspat, Porselen karo, Aydın-Çine, Çankırı-Kalfat, Feldspar, Porcelain Tile
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada porselen karo reçetelerinde kullanılan Aydın – Çine Bölgesi Sodyum Feldspatının yerine, sırası ile %5, %10,%15,%20 ve %25 oranlarında Çankırı – Kalfat Yöresi Feldspatı kullanılmıştır. Hazırlanan reçeteler öğütülmüş, çamur halinde yoğunluk ve elek bakiyeleri ölçülmüştür. Kurutulan çamurlar toz haline getirilip porselen karo üretiminde uygun olan %5,5 granül nem içeriğine getirilmiştir. Granüller laboratuvar presinde 460 kg/cm² spesifik basınç ile şekillendirilmiştir. Numunelerin porselen karo üretim şartlarında pişirimleri yapılmıştır. Pişmiş numunelerin küçülme yüzdesi, eğilme dayanımı, su emme ve renk değerleri ölçülmüştür. Çalışmada Çankırı Kalfat Yöresi Feldspatının oranı arttıkça aynı öğütme sürelerinde çamur tane boyutunun arttığı, pişmiş numunelerin küçülme yüzdesinin arttığı, eğilme dayanımının düştüğü, su emme değerlerinin yükseldiği ve beyazlığının da azaldığı görülmüştür. Ölçülen değerlerin standart numuneye göre değişimine rağmen, tüm değerler TSE standartları içinde kalmaktadır ve Çankırı Kalfat Yöresi Feldspatı'nın kullanılabilir olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Çankırı Kalfat Yöresi Feldspatlarının Aydın-Çine Bölgesi Sodyum Feldspatının yerine ağırlıkça %25 oranında kullanımı porselen karo hammadde maliyetini %11,1 azaltıp, tahmini yıllık 25 milyon TL tasarruf sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Çankırı Kalfat Region Feldspar is used %5, %10, %15, %20 and %25 instead of Aydın Çine feldspars in porcelain tile body receipt. The sieve residue and density of the prepared slips were measured. After drying the slips, they were moistered to %5,5, that is suitable for porcelain tile production. Prepared granules were pressed in laboratory press with a specific pressure of 460 kg / cm2. Pressed samples were fired in the porcelain tile production kiln. Fired shrinkage, fired strength, water absorbtion and color changes were measured. Increasement of the Kalfat Feldspars quantity was increased the sieve resudue in the same milling time, increased the fired shrinkage, increased the water absorbtion and decreased the whiteness. Although all measured values are different from the standart sample, all values are within the TSE standarts. And it is found that the Çankırı Kalfat Region Feldspars are usable. It is concluded that, utilizing 25% Çankırı Kalfat Feldspar instead of Aydın Çine Feldspar decreases the raw material cost 11,1% for the porcelain tile body, saving 25 million TL per year for a company located nearby.