Kömürlerin kendiliğinden yanmasında kömür rankının etkisinin araştırılması
Investigation of effect of coal rank on spontaneous combustion of coal
- Tez No: 610850
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yanma, Kesişim Noktası Metodu, Kömür Rankı, Spontaneous Combustion, Crossing Point Temperature Method, Coal Rank
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ülkemizin başlıca enerji kaynaklarından olan taşkömürü ve linyit ocaklarında gerek yerüstü gerekse yeraltı ve hatta stok sahalarında önemli bir sorun haline gelen kendiliğinden yanma olayının kömür rankının etkisi detaylı bir şekilde incelenmesi planlanmaktadır. Bu bağlamda Zonguldak Türkiye Taşkömürleri Kurumu - Karadon İşletme Müdürlüğü ve Türkiye Kömür İşletmeleri - Garp Linyitleri İşletmesinden alınan taşkömürü ve linyit örneklerinin kendiliğinden yanma yatkınlıkları kesişim noktası metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Özgün olarak bu çalışma kapsamında yapılan deneylerde 3 farklı boyutlardaki reaktör kullanılarak tutuşma sıcaklıkları ve kendiliğinden yanma yatkınlıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is planned to examine in detail the effect of the coal rank on the spontaneous combustion, which has become an important problem both in surface and underground and even in the stockpiles in hard coal and lignite mines, which are the main energy sources of our country. In this context, the spontaneous combustion susceptibility of hard coal and lignite samples obtained from Turkish Hard Coal Enterprises - Karadon Corporation and Turkish Coal - Western Lignite Corporation was determined by using the crossing point method. In this study, ignition temperatures and spontaneous combustion tendencies were determined using 3 different reactors.