İnegöl Osmanlı Dönemi Camileri
Mosques of İnegol Ottoman Period
  1. Tez No: 610995
  2. Yazar: ÖNDER KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFİ BAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Cami, İnegöl, Mescid, Mimari, Osmanlı, mosque, İnegöl, masjid, architecture, Ottoman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Tez çalışmasının asıl amacı, öncelikli belgeler ve arşiv kayıtları ışığında İnegöl'de Osmanlı döneminden günümüze ulaşabilmiş cami ve mescidleri belirlemek, günümüze ulaşamamış fakat arşivlerde yer alan camileri de kataloglama içerisine dâhil edip, Osmanlı Dönemi İnegöl camilerini bir arada sunabilmektir. Tez oluşumu sırasında Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı ile İnegöl Kent Müzesi Kent Belleği Arşivleri taranmış, bu arşivlerden günümüze ulaşabilmiş veya ulaşmamış 80cami tespit edilmiştir. Bu çalışmanın yanı sıra şehir merkezi dışında doksan beş kırsal mahalle gezilerek araştırma kapsamlı şekilde yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar sonucunda İnegöl'de erken dönem Osmanlı Mimarisi örneklerinden Osmanlı'nın son dönemine kadar ki cami ve mescid mimarisini tek bir çatı altında toplama işlemi yürütülmüştür. Eserlerde plan, malzeme ve süsleme üzerinde sistemli bir çalışma yürütülerek, mimarinin her alanına vurgu yapılmıştır. Neticede İnegöl'ün genelini ele alarak Osmanlı dönemi cami mimarisi üzerine yapılan en kapsamlı çalışma özelliğine sahip bir tez ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main goal of tesis work is determining mosque and masjids which could reach from Ottoman Period to nowadays in prior document and in the light of archive registrations in inegöl and including in the catologued the mosques which couldn't reach to nowadays but placed archives.During the preparing thesis Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ottoman with İnegöl Kent Museum storage had scanned, 80 mosques which could reach or not reach to nowadays were identified from these archieves. Besides this study,by travelling 95 streets outside of centre, investigation was carried out extensively. In the result of making studies, process of collecting only one framework the mosque and masjids architecture which stay the last Ottoman Period from the examples of early period Ottoman architecture. By carrying out a systematic study in the plan of art, on material and ornamentation were emphasised to every field. Consequently, a thesis which has the most systematic study qualities on Ottoman Period mosques architecture had been revealed.