Genel anestezi alan hastalarda postoperatif boğaz bulgularının klinik ve mikrobiyolojik ilişkisinin araştırılması
Evaluation of clinical and microbiological relations ofpostoperative throat findings in patients underwentgeneral anesthesia
- Tez No: 611035
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KETENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, postoperatif bogaz agrısı, mikroorganizma, PCR, entübasyon, Anaesthesia, postoperative sore throat, microorganism, PCR, intubation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Endotrakeal yolla genel anestezi altında ameliyat olan hastaların postoperatif bogaz bulgularının klinik ve mikrobiyolojik iliskisinin incelenmesi Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Kulak Burun Bogaz ve Bas Boyun Cerrahisi bölümünde operasyonu planlanan 18-65 yas arası 40 hasta çalısmaya dahil edildi. Orofaringeal, laringotrakeal, nazal bölge ameliyatı planlanan, kronik laringofarenjiti bulunan, sigara kullanan, operasyon öncesi bogaz agrısı sikayeti olan, entübasyon için birden fazla girisim gereken hastalar ve ameliyat sonunda ekstübasyonu uzayan hastalar çalısma dısı bırakıldı. Hastaların yas, cinsiyet, entübasyon süreleri, kullanılan tüp büyüklügü, verilen anestezik ajanlar kayıt edildi. Hastaların preoperatif (preop) ilk 24 saatte ve postoperatif (postop) 24. saatte orofarenks ve laringeal endoskopik muayeneleri yapılıp kayıt altına alındı. Hastaların ameliyat sonrası ilk 24. saatte bogaz agrısı semptomları sorgulandı ve agrı skalası ile kayıt edildi. Aynı zaman diliminde hastaların preop ve postop nazofarenks duvarından eküvyon ile sürüntü örnegi alındı ve alınan örnekler 33 adet respiratuar mikroorganizma saptamaya yarayan Multiplex PCR yöntemi kullanılıp grafiksel olarak görünür hale getirildi. Preop ve postop dönemde alınan örneklerde saptanan mikroorganizmaların hastaların bogaz agrısı skoru ve endoskopik muayenesi ile olan iliskisi degerlendirildi. Preop ve postop alınan bogaz örnekleri PCR yöntemiyle tahlil edilip kıyaslama yapılarak elde edilen sonuçların klinik semptom ve bulgulara etkisinin olup olmadıgı incelendi. Bulgular: Ameliyat sonrası hastaların 22'sinde (%55) patolojik muayene bulguları tesbit edildi. PCR ile 7 hastada (%17,5) postop mikroorganizma üremesi saptandı. Hastaların postop patolojik muayene bulguları ile entübasyon süresi ve postop mikroorganizma üremesi açısından anlamlı iliski bulunmazken, postop bogaz agrısı skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı bir iliski görüldü. Hastaların postop bogaz agrı skoru ile mikroorganizma üremesi açısından anlamlı iliski bulunmazken, entübasyon süresi arttıkça agrı skorlarında anlamlı artıs oldugu gözlendi. Sonuç: Bu tez çalısması sonucunda postoperatif bogaz bulguları ve bogaz agrı skoru açısından klinik olarak anlamlı iliski görülürken, mikrobiyolojik olarak iliski saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate clinical and microbiological relations of postoperative throat findings in patients underwent general anesthesia via endotracheal intubation. Material and method: The study included 40 patients (aged 18-65 years) scheduled for surgery in Ear-Nose-Throat and Head-Neck Surgery Department of Erciyes University. The patient undergoing surgery for oropharyngeal, laryngotracheal or nasal regions, those with chronic laryngopharyngitis, smokers, those with sore throat before surgery, those requiring multiple trial of intubation and those with delayed extubation after surgery were excluded. Age, gender, duration of intubation, tube size and anesthetic agents used were recorded in all patients. In addition, endoscopic oropharyngeal and laryngeal examinations were performed on the hour 24 before surgery and postoperative hour 24. Symptoms of sore throat were questioned and pain scale was recorded on the hour 24 before surgery. Smear sample was obtained from nasopharynx wall before and after surgery. Samples were evaluated by Multiplex PCR assay which can detected 33 respiratory microorganisms and results were presented as a graphic. The relationship between microorganisms detected in preoperative and postoperative period, sore throat score and endoscopic examination findings were assessed. Preoperative and postoperative samples will be assessed by PCR analysis and we will predict whether results have effect on clinical symptoms and findings. Results: It was found that there were abnormal examination findings in 55% and microorganism growth in 17.5% at postoperative period. No significant correlation was detected between abnormal postoperative examination findings and duration of intubation while a significant correlation with postoperative sore throat score. No significant correlation was found between postoperative pain scoring and microorganism growth while pain score was increased by prolonging duration of intubation. Conclusion: In the study, a clinically relevant relationship was found for postoperative throat findings and sore throat score but not in microbiological context.