Türkiye'nin toplumsal hafızasını köy enstitüleri fotoğrafları üzerinden okumak: Hasanoğlan Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü örneği
Reading Turkey's collective memory through the photos of village institutes: Hasanoğlan Village Institute and Hasanoğlan High Village Institute sample
  1. Tez No: 611074
  2. Yazar: HASAN EREN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİ TUĞBAN YABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Hasanoğlan Köy Enstitüsü, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Belge, Eğitim, Photograph, Hasanoğlan Village Institute, Hasanoğlan High Village Institute, Document, Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Eğitim tarih boyunca insanların ve toplumların daha iyi yaşam koşullarına kavuşabilmek için sahip olmaları gereken en önemli unsurlardan ve yaşam bileşenlerinden birisi olmuştur. Önemi hiç eksilmeden artarak devam eden eğitim konusu Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne hatta günümüze kadar süregelen bir dizi eğitim politikaları ile şekillenmiştir. Bu tez çalışması Türkiye'deki eğitim politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmış olan Köy Enstitüleri'ne odaklanarak, Hasanoğlan Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü özelinde yapılmış olan eğitim ve öğretim faaliyetlerini daha önce enstitülerin dışına çıkmamış olan fotoğraflarla belgelemektedir. Söz konusu eğitim faaliyetleri, Hasanoğlan Köy Enstitüsü ile Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü ve devamındaki okul mezunları ile yapılan görüşmelerle de ele alınmış, görüşmelerden elde edilen veriler sözlü tarih yöntemiyle literatüre katkı sağlanmıştır. Sonuç olarak tez çalışmasının bulguları olan fotoğraflar ve görüşme metinleri alternatif tarih yazımına katkıda bulunacak biçimde derlenmiş, Türkiye'nin toplumsal hafızasına görsel dokümanter niteliğindeki fotoğraflar kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, education has been one of the most important elements and components of life that people and societies should have in order to achieve better living conditions. The issue of education whose importance has been increasing without any hesitation has been shaped by series of education policies from Ottoman Empire to Turkish republic, even today. This thesis documents the education and training that are conducted at Hasanoğlan Village Institute and Hasanoğlan High Village Institute with the photographs that were previously not get out of the institutes, by focusing on the village institutes that emerged as a result of the education policy in Turkey. The mentioned training activities have been discussed in the interviews with Hasanoğlan Village Institute, Hasanoğlan High Village Institute and the following school graduates and the findings from the interviews attained by oral history technique contributes to the literature. As a result, the photographs and the interview texts that are the findings of the thesis study are compiled in a way that contributes to writing alternative history and the photographs that have the characteristic of visual documentaries are brought in Turkey's collective memory.