Çorum Organize Sanayi Bölgesinin doğal çevreye ve insana etkisi
Impact of Çorum Organized Industrial Zone on natural environment and human
- Tez No: 611073
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, istihdam, toprak kirliliği, yerleşme, economy, employment, land pollution, emplacement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Şehirlerin hızla büyümesi ve etrafına doğru genişlemesi ile önceden şehirlerin etrafında kurulan sanayi faaliyetleri zamanla şehirlerin içinde kalmaya başlamıştır. Bu da şehir merkezlerinde düzensiz kentleşme, hava kirliliği ve benzeri sorunların artmasında etkili olmaktadır. Şehirlerde artan hava kirliliği de insanlarda solunum yolu hastalıkları gibi hastalıkların oranının artmasına neden olmaktadır. Bu sorunlardan dolayı organize sanayi bölgelerinin kurulması kararlaştırılmıştır. Çorum Organize Sanayi Bölgesi de Çorum şehir merkezindeki sanayi kuruluşlarının şehrin merkezinden uzak ve şehir merkezinin konumuna uygun bir alanda toplanması amacıyla kurulmuştur. Çorum Organize Sanayi Bölgesinin Çorum'a iş gücü ve ekonomik yönden katkısının yadsınamaz olduğu, Çorum ilinin ekonomik girdisini arttırdığı anlaşılmıştır. Çorum Organize Sanayi Bölgesinin Türkiye'nin ve Çorum'un dış ticaretindeki payı da payı önemlidir. Bu çalışmada organize sanayi bölgesinin neden olduğu kirlilikler, organize sanayi bölgesindeki firmalar ve çevresindeki yerleşkelerde yaşayan insanlarla görüşerek ve daha önceki yapılan çalışmalar göz önünde bulundurularak organize sanayi bölgesinin çevresine etkileri incelenmiştir. Çorum Organize Sanayi Bölgesinin kurulduğu alan ve çevresinde hava, toprak ve su kirliliğine neden olduğu anlaşılmıştır. Hava ve toprak kirliliğinin önlenmesi için sanayi kuruluşlarının daha iyi denetlenmesi, cezaların caydırıcı olması ve firma sahipleri ile çalışanlarının bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACT OF ÇORUM ORGANIZED INDUSTRIAL ZONE ON NATURAL ENVIRONMENT AND HUMAN Gülperi ÇEVİK Ondokuz Mayıs University, Institute of Social Sciences Department of Geography, Master, December / 2019 Advisor: Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN With the rapid groving and expanding of cities towards the environment, the industrial activities built around the cities has started to remain inside the cities as time passed. This has contributed to the problems such as disorganised urbanisation air pollution etc. The increasing air pollution, thus, has caused a growth in the rates of airway illnesses. Because of these problems, it's been decided to establish organized industry sites. Çorum Organized Industry Site, too, gas been established in order to collect the industrial enterprises in Çorum city center, away from the city and according to the city center's location it has been understood that the economic and labour wise contribution of Çorum Organized Industrial Site is undenieable and it has enhanced the economic income of Çorum city. The share of Çorum Organized Industry Site in Çorum external trade is also important. In this study, the pollution organized industry site causes and the effects of it to the environment near it has been analysed by negotiating people leaving near there and considering past work. It has been understood that .çorum Organized Industry Site results in ar, land and water pollition around the location it's been established. There must be better inspections intimidating penanties and aducation studies to raise awareness of the firm owners and workers in order to prevent air and land pollution