Güney Karadeniz sediment korlarında 210Pb dağılımının incelenmesi, tarihlemede ve metal kirliliğinin kronolojik olarak belirlenmesinde kullanılması
Investigation of 210Pb distribution in southern black sea sediment cores and their use in dating and historical determination of metal pollution
  1. Tez No: 611131
  2. Yazar: TUNCER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN UĞUR GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: 210Pb Metodu, Tarihleme, Karadeniz, Sediment, 210Pb Method, Dating, Black Sea, Sediment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışmasında Güney Karadeniz sediment korlarında 210Pb'un profil boyunca aktivite konsantrasyonları, sedimentasyon hızı ve tarihleme çalışmalarında kullanılmak üzere ölçülmüştür. İncelenen sediment korlarında, yüzeyde elde edilen en yüksek 210Pb aktivitesi 303 Bq kg-1 bulunurken en düşük aktivite değeri ise 31 Bq kg-1 olarak hesaplanmıştır. Denge üstü kurşun konsantrasyonlarının derinliğe bağlı değişimleri kullanılarak sedimentasyon hızı ve sediment oluşum süreleri hesaplanmıştır. Sedimentasyon hızı CRS ve CIC modelleri ile hesaplanmış olup; CRS modeline göre en yüksek ortalama hız 0.895 cm y-1, CIC modeline göre en yüksek 0.067 cm y-1 olarak belirlenmiştir. Ağır metal analizleri de yapılan bölgede KD-4 ve KD-02A korlarında en yüksek metal konsantrasyonu Fe için ve en düşük metal konsantrasyonu Co için tayin edilmiştir. KD-4 sediment korundaki metal konsantrasyonları Fe>Al>Ca>Mn>Cu>Zn>Cr>Sr>Ni>Ba>Pb>Co olarak sıralanırken, KD-02A sediment korunda ise Fe>Al>Ca>Mn>Cu>Zn>Ni>Sr>Cr>Ba>Pb>Co olarak sıralanmıştır. Çalışmada ayrıca sediment korlarındaki metal konsantrasyonlarının birbirleri ile olan korelasyonlarına bakılmış ve zenginleşme faktörleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, activity concentrations of 210Pb along profile in Southern Black Sea sediment cores were measured to be used in sedimentation rate and dating studies. In the investigated sediment cores, the highest 210Pb activity on the surface was 303 Bq kg-1, while the lowest activity value was 31 Bq kg-1. Sedimentation rate and sediment formation times were calculated by unsupported 210Pb activities along the cores. Sedimentation rate was calculated with CRS and CIC models. The highest average velocity was found to be 0.895 cm y-1 according to CRS model and the highest 0.067 cm y-1 according to CIC model. In the region where heavy metal analyzes were performed, the highest metal concentration was determined for Fe and the lowest metal concentration was determined for Co in KD-4 and KD-02A cores. The metal concentrations in KD-4 sediment core are listed as Fe> Al> Ca> Mn> Cu> Zn> Cr> Sr> Ni> Ba> Pb> Co, whereas in KD-02A sediment core as Fe> Al> Ca> Mn> Cu> Zn > Ni> Sr> Cr> Ba> Pb> Co. In this study, the correlation of metal concentrations in sediment cores with each other was examined and enrichment factors were calculated.