Güney Karadeniz şelf ve kıta yamacında anoksik ortamın gelişiminin incelenmesi
Development of anoxic environment in the continental shelf and continental slope of the Southern Black Sea
- Tez No: 138842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Anoksik ortam, karbonat, Toplam organik karbon, SEM, XRD, Anoxia, carbonates, TOC, XRD, SEM
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
D.E.Ü. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü' ne bağlı, araştırma gemisi K. Piri Reis ile, 10/02/2001 tarihinde, çalışmaya konu olan, Karadeniz' in güney kesiminde, İnebolu Şelfi ve Kıta Yamacı; oksik, oksik-anoksik geçiş (Sub-oksik) ve anoksik zonlardan; bu zonlann sedimentler üzerindeki etkilerini karşılaştırmak üzere, 74,4 m, 110,0 m, 257,6 m' lerden, gravite örnek alıcısı ile üç adet sediment örneği alınmıştır. Sediment örneklerine toplam organic karbon, karbonat ve tane boyu analizleri uygulanmıştır. Ayrıca, kimi örnekler de, EDS ile donatılmış tarama elektron mikroskobu ile görüntülenmiş ve mineralojik içerik belirlenmesi açısından XRD ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Three sediment cores were taken in the oxic, anoxic and the transitional zone between oxic and anoxic zones of the inebolu shelf using gravity corer on board the R/V K. Piri Reis. A total of 22 samples from the three cores were analyzed for grain size, organic carbon and carbonate contents. Mineralogical composition was determined by X-ray diffraction (XRD) of powered samples in SHIMADZU XRD 600 system employing Cu radiation. According to the XRD results Quartz, Calcite, Feldspar, Illite, Kaolinite and Montmorillonite were detected. Selected samples were examined with JEOL-840 scanning electron microscope (SEM) equipped with energy dispesive analyzer (EDS). The obtained total organic carbon (TOC) contents varies between 1,12-2,13 % in sediments beneath oxic bottom waters where as 0,51-1,99 % in sediments beneath anoxic bottom waters.