Applying level of analysis discussion to the relations between Germany and Turkey: 1999- 2014
Almanya Türkiye ilişkilerini analiz düzeyi tartışması kapsamında inceleme: 1999- 2014
- Tez No: 611181
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Türkiye, Sistem Düzeyi, Devlet Düzeyi, Birey Düzeyi, Germany, Turkey, System Level, State Level, Individual Level
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezin amacı, birden fazla açıdan incelenebilir olan Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri Uluslararası İlişkiler disiplininde önemli bir yere sahip olan analiz düzeyleri tartışmasını kullanarak açıklamaktır. Kenneth Waltz tarafından ortaya atılan analiz düzeyleri olan uluslararası sistem, ulus devlet ve birey Almanya ve Türkiye ilişkilerini açıklayabilmek için ele alınmıştır. Sistem düzeyi, Almanya ve Türkiye'nin uluslararası sistemdeki güç konumlarının iki ülke arasındaki ilişkilere etkisini incelerken, ulus devlet düzeyi bu iki ülkenin içişlerindeki gelişmelerin ilişkileri nasıl etkilediğini inceler. İlişkileri birey düzeyinde incelemek istediğimizde ise Almanya ve Türkiye'nin liderlerinin ülke ilişkilerine olan etkisini tartışmış oluruz. Bu doğrultuda, bu tez Almanya- Türkiye ilişkilerinin üç analiz düzeyi kapsamında da ele alınabileceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Relations between Germany and Turkey include many different aspects. Therefore, applying the level of analysis to their relations is very useful to understand them. Three levels of analysis which are derived from Kenneth Waltz's three images are used for this discussion. These are system level, state level and individual level. System level refers to the power positions of both Germany and Turkey while the state level indicates the domestic features of these two countries that are effective on the relations. Individual level, on the other hand, shows how the leaders of Germany and Turkey are influential on the relations. This study investigates how relations between Germany and Turkey can be studied at all of these levels.