Tarihi Antakya evleri ve peyzaj tasarımı
Historical Antakya houses and landscape design
  1. Tez No: 611272
  2. Yazar: ELİF NİMET HİNTİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİRE ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Tarihi Antakya Evleri, Peyzaj Tasarımı, Ev Bahçeleri, Antakya, Historical Antakya Houses, Landscape Design, Home Gardens
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Antakya dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi kaynaklara göre M.Ö. 300 civarında Büyük İskender'in komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulmuştur. Antakya, farklı medeniyetlere ve kültürlere sahip toplulukların yaşadığı ve bu kültürlerin biçimlendirmesi ile oluşan kendine özgü şehirlerimizden biridir. Şehir planlaması, evlerin tasarımı, cadde ve sokaklar incelendiğinde kendine has mimari tasarıma sahip olduğu görülmektedir. Tarihi Antakya Evleri, yaşamın en başından beri insanoğlunun en önemli gereksinimi olan barınma ihtiyacını karşılayan, kendine has iç mimari ve peyzaj tasarımı ile geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Yüksek duvarların arkasında kalan avlu sistemi ile farklı yaşam alanları sunmaktadır. Tarihi Antakya evleri inşaası itibari ile günümüz mimarisine ışık tutan yapı malzemeleri, donatıları, peyzaj tasarımı ile tarihi yapı örneklerinden farklılık göstermektedir. Bu çalışmada Tarihi Antakya Evleri tüm yapı unsurları ile incelenmiştir. Evlerin mimari tasarımlarını ve peyzaj tasarımlarının oluşumunu biçimlendiren etkenler araştırılmıştır. Bu evler ile yaşam tarzı ilişkisi gözlemlenmiştir. Geçmişten günümüze ne gibi değişimler olduğu saptanmıştır. Tarihi Antakya Evleri'nin günümüzdeki mevcut durumu araştırılarak tekrar yaşama kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Antakya is one of the oldest settlements in the world. According to historical sources BC 300 It was founded by Seleucus Nicator, one of the commanders of Alexander the Great. Antakya is one of our unique cities where communities with different civilizations and cultures live and formed by the shaping of these cultures. When the city planning, the design of the houses and the streets are examined, it is seen that it has a unique architectural design. Historical Antakya Houses has an important place from past to present with its unique interior architecture and landscape design that meets the housing requirement, which is the most important requirement of human beings since the beginning of life. It offers different living spaces with the courtyard system behind the high walls. The construction of historical Antakya houses differs from the examples of building materials, accessories, landscape design and historical buildings that shed light on today's architecture. In this study, Historical Antakya Houses are examined with all the building elements. Factors shaping the architectural designs of houses and the formation of landscape designs were investigated. The lifestyle relationship with these houses was observed. What changes have been determined from past to present. The current situation of the historical Antakya Houses is aimed to be brought back to life.