Fabrikasyon metal ürünleri imalatında iş kazalarının projeksiyonu ve risklere ilişkin alınacak önlemler
Projection of occupational accidents in manufacture of fabricated metal products and precautions agai̇nst respecting risks
- Tez No: 611315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İş güvenliği, iş kazası tahmini, kantitatif tahmin yöntemleri, MAD, MAPE, tehlike ve riskler, önlemler, Occupational safety, estimation of occupational accidents, quantitative estimation methods, MAD, MAPE, hazard and risks, measures
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde, son yıllarda ülkemizde iş kazalarının en çok meydana geldiği Fabrikasyon Metal Ürünleri sektöründe geleceğe yönelik iş kazası sayılarının tahminleri yapılmıştır. Yapılan tahminlerin hataları tahmin hataları yöntemleri kullanılarak hesaplanmıştır. İş kazaları üzerine yapılacak tahminler ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliğine yönelik çalışmaların iş yerleri üzerindeki etkinliğini ölçmek açısından önemli bir yere sahiptir. İş kazası sayılarının çok yüksek olduğu bu sektörde meydana gelecek iş kazalarını önlemek ya da en aza indirmek için iş güvenliği önlemelerinin alınması gerekmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı(AÇSHB) Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca, iş yerlerinde çalışma ortamının güvenlik ve sağlığına yönelik denetimler yapılmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmında, 2017 yılında, 3 ilde yer alan fabrikasyon metal ürünleri imalatı yapan 15 iş yerinde yapılan denetimler sonucu tespit edilen, iş kazalarına neden olabilecek mevzuata aykırı ve noksan hususlar belirlenmiştir. Bu hususlara skorlar verilerek en yüksek skora sahip 3 adet tehlike ve risk oluşturacak durum saptanmış ve bunlara yönelik alınması gerekli önlemler üzerinde durulmuştur. İş kazası sayılarının tahmini yapılırken geçmiş veriler için Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından yayınlanan“İstatistik Yıllıklarından”yararlanılmış ve kantitatif tahmin yöntemleri kullanılarak tahminler yapılmıştır. Tahmin hatalarının hesaplanmasında MAD ve MAPE hata terimi yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, number of occupational accidents that may probably be occured in the future are estimated in the Manifacturing Metal Products sector, where occupational accidents occur most frequently in our country in recent years. The errors of the estimations were calculated by using estimation errors methods. Estimates to be made on occupational accidents have an important issue in measuring the effectiveness of the studies on occupational health and safety in our country at workplaces. In this sector where the number of occupational accidents is very high, occupational safety measures should be taken in order to prevent or minimize the occupational accidents. By The Ministry of Family, Labor and Social Services's Inspaction Board, inspections are conducted to investigate safeness and healthiness of workplaces. In this study, contradictory and incomplete issues against law which may cause occupational accidents were determined as a result of inspections conducted in 15 workplaces manifacturing fabricated metal products over 3 provinces in 2017. Scores have been assigned for these issues and three situations with the highest scores which may cause risk and hazard have been identified and the necessary measures shall be taken for them have been determined. While estimating the number of occupational accidents,“Statistical Annuals”published by Social Security Institution were used to achieve past datas and estimates were made by using quantitative estimation methods. MAD and MAPE error term methods were used in the process of calculation of estimation errors.