Kültürleri farklı bireylerin Türk mutfak kültürü hakkındaki görüşlerine yönelik bir araştırma
A research on the views of people from different cultures on Turkish cuisine
  1. Tez No: 611461
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÖNÜLGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBUKE CEYHUN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Türk Mutfağı, Türk Yemek Kültürü, Culture, Turkish Cuisine, Turkish Cuisine Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, Türk mutfağı bilinirliğinin farklı kültürlerden bireyler tarafından ne düzeyde olduğunu tespit etmek, bilme düzeyinde etkili olan değişkenleri belirlemek ve tanıtım faaliyetlerindeki önem noktalarını vurgulamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma evreni araştırmanın yapıldığı dönemde dış turizme katılan bireyler olarak belirlenmiştir. Örneklem çapı ise genel tarama modeli ile seçilen 400 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış ve anket formu daha önce konu ile ilgili yapılan çalışmalardan uyarlanarak hazırlanmıştır. Çalışmada elde edilen istatistiki veriler T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda farklı kültürlerden bireyler tarafından Türk mutfağının bilinirliği orta düzeyin (x̄=3.43±0.38) üstündedir. Katılımcıların Türk yemeklerine dair deneyim ve bilgi sahibi olmaları ile demografik özellikleri bilinirlik düzeyini etkilemektedir. En çok bilinen Türk yemekleri sırasıyla dürüm, Adana kebap ve şiş kebap, içecek ise ayrandır. Çalışmada Türk mutfağı yemeklerinin lezzetli olarak bulunmasının yanı sıra bol sarımsaklı ve soğanlı olduğu katılımcılar tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca Türk mutfağına ait çeşitliliğin fazla bilinmediği gibi hamur işlerinin de yağlı olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to assess the recognition level of Turkish cuisine by people from different cultures, to determine the variables that are affective at knowledge level and to emphasize the key points in promotional activities. The target population of the research was determined as the individuals participating in foreign tourism in the period of the research. The sample size consists of 400 participants selected by general survey model. Survey form was used as a data collection tool and the survey form was prepared by making adaptations from previous researches on the subject. The statistical data obtained in the research were analysed by using T-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA). According to the data obtained, recognition of Turkish cuisine by people from different cultures is above medium-level (x̄=3.43±0.38). Participants' experience and knowledge about Turkish dishes and their demographic characteristics affect the level of recognition. The most well-known Turkish dishes are wraps, Adana kebab and shish kebab, respectively and the most well-known beverage is ayran. In the research it was stated by the participants that Turkish cuisine dishes were delicious and they contained plenty of garlic and onion. It was also found that the variety of Turkish cuisine was not known well and the pastries were considered to be fatty.