Doğumun 1. evresinde uygulanan farklı doğum toplarının doğum çıktılarına ve anne memnuniyetine etkisi
The effect of different birthing balls applied during the first stage of labor on labor outcomes and maternal satisfaction
- Tez No: 611472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, doğum çıktısı, doğum topu, ebe, gebelik, memnuniyet, Birthing ball, labor outcomes, labor pain, midwife, pregnancy, satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğumun 1. evresinde uygulanan farklı doğum toplarının doğum çıktılarına ve anne memnuniyetine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, randomize kontrollü tek kör klinik bir çalışma olarak, Ekim 2018- Aralık 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kasım 2018-Temmuz 2019 tarihleri arasında Erzurum Nenehatun kadın doğum hastanesi doğumhanesine kabul edilen gebeler oluşturmuştur. Örneklem grubunu, araştırmaya alınma kriterlerini taşıyan, güç analiziyle belirlenmiş 60 kontrol, 60 yuvarlak doğum topu uygulama grubu ve 60 fıstık top uygulama grubu olmak üzere toplam 180 gebe oluşturmuştur. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)”,“Sözel Kategori Ölçeği (SKÖ)”,“Partograf”ve“Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki gebeler tanıtıcı ve obstetrik değişkenler bakımından homojenlik göstermektedir. Gebelerin GKÖ ve SKÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında; deney grubundaki gebelerde ağrı algılama düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p=0.001). Kontrol ve deney grupları arasında doğum sürelerinin karşılaştırılmasında hem fazlara göre hem de toplam süre için gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Yuvarlak doğum topu uygulanan gebelerde fetal baş iniş seviyesi diğer gruplara göre daha hızlı olduğu saptanmış olup, fetal baş iniş seviyesi aktif fazın sonunda istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p=0.04). Gebelerin kontraksiyon sayı ve sürelerine bakıldığında, doğumun aktif fazındaki ortalama kontraksiyon sayı ve süre, fıstık top grubundaki gebelerde diğer gruplarına göre daha fazla ve uzun sürmüş olup, puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Araştırmada, annelerin NDAMDÖ toplam puan ortalamaları en yüksek grup yuvarlak doğum topu uygulanan grupta olup tüm alt boyut (hastane olanakları hariç) ve ölçek toplam puan ortalaması arasındaki fark önemli bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada kullanılan farklı doğum toplarının doğum ağrısını azaltmada, fetal baş inişde etkili olduğu ve anne memnuniyetini arttırdığı görülmüştür. Özellikle yuvarlak doğum topu ile yapılan uygulamalar daha etkili bulunmuştur. Ebeler bu doğum toplarını doğum eylemi boyunca kullanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of different birthing balls applied during the first stage of labor on labor outcomes and maternal satisfaction. Materials and Methods: The study was carried out as a randomized controlled, single-blind clinical study between October 2018 - December 2019. The study population consisted of pregnant women who admitted to the Nenehatun Maternity Hospital delivery room, between November 2018- July 2019. The study sample consisted of 180 pregnant women, of which 60 in the control group, 60 appyling round birthing ball and 60 applying peanut ball group, who were determined on the basis of power analysis and met the research inclusion criteria. The data were collected using the“Introductory Information Form”,“Visual Analog Scale (VAS)”,“Verbal Category Scale (VCS)”,“Partograph”and“The Scale for Measuring Maternal Satisfaction – Normal Birth”. Results: Pregnant women within the scope of the study showed a homogeneity in terms of descriptive and obstetrical variables. When comparing the VAS and VCS mean scores of the pregnant women, it was determined that pain perception level was lower in the pregnant women in the experimental group than the control group and the difference between the mean scores was statistically significant (p0.05). It was determined that fetal head descent level was faster in pregnant women applying round birthing ball than the other groups and the fetal head descent level was statistically significant at the end of the active phase (p=0.04). When considering pregnant women's number and duration of contractions, it was found that the mean number and duration of contractions developing in the active phase of labor were higher and longer in pregnant women in the peanut ball group than the other groups and the difference between the mean scores was not statistically significant (p>0.05). In the study, the SMMS-NB total mean scores of mothers were the highest in the group applying round birthing ball, and the difference between the total subscale (excluding hospital facilities) and the total mean score was statistically significant. Conclusion: It was seen that different birthing balls used in the study were effective on reducing labor pain, providing fetal head descent, and increasing maternal satisfaction. Particularly applications performed with round birthing ball were found to be effective. Midwives can use these birthing balls throughout the act of labor.