Porto şarap lekesi (PWS) doğum lekelerinin lazerli fotodinamik tedavisinin optimizasyon çalışmaları
Optimization studies of treatment with laser induced photodynamic therapy of port wine stain (PWS) birtmarks
- Tez No: 611473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECLA KENAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğum lekeleri, Fotodinamik Terapi, Porto Şarap Lekesi, PWS, Monte Carlo, Birthmarks, Photodynamic therapy, Porto Wine Stain, PWS, Monte Carlo
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Porto şarap lekeleri (PWS); dermiste genişleyen ve kırmızı cilt renkli doğum lekeleridir. Genel olarak boyun veya yüz bölgesinde meydana gelir. PWS lezyonları doğuştan geldiğinden dolayı yaşla birlikte büyüyebilir, kalınlaşabilir ve zamanla rengi koyulaşabilir. PWS, hastalar ve aileleri için ciddi duygusal ve fiziksel etkilere neden olabilir. Doğuştan PWS'li bireylerde optimal tedavi edici ve psikolojik faydalar sağlamak amacıyla erken tedaviye başvurulmalıdır; tedavide gecikme PWS'nin tedavini zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, PWS'nin lazer Fotodinamik tedavisinde kullanılmak üzere beş farklı dalga boyu için (415nm, 500nm, 585nm, 635nm ve 976nm) doku optiği çalışmaları yapılmıştır. Yapılan doku optiği çalışmalarında; yansıma, soğurma miktarının uzaysal değişimleri incelenmiştir. Düzgün ve dağınık yansıma değerleri 415nm için 0.0243729 ve 0.196467, 500nm için 0.0243729 ve 0.189145, 585nm için 0.0243729 ve 0.540944, 635nm için 0.0243729 ve 0.615726, 976nm için 0.0254925 ve 0.498346. Soğurma değerleri 415nm için 0.779161, 500nm için 0.434683, 585nm için 0.476161, 635nm için 0.359901 ve 976nm için 0.476161. Yapılan doku optiği çalışmaları ek olarak; soğurma ve saçılma katsayıları yardımıyla penetrasyon hesabı yeapılmıştır. Penetrasyon derinliği; 415nm için 0.0042 cm(epidermis), 0.012 cm (dermis) ve 0.00033 cm (kan); 500nm için 0.006 cm (epidermis), 0.0156 cm (dermis) ve 0.0085 cm (kan); 585nm için 0.032 cm (epidermis), 0.0313cm (dermis) ve 0.005 cm (kan); 635nm için 0.05 cm ve 976nm için 0.056 cm.
Özet (Çeviri)
Port wine stains are red birthmarks that expand in the dermis. PWS generally occurs in the neck or face area. Since PWS lesions are innate, can grow with age, thicken and become darker over time. PWS can cause serious emotional and physical effects for patients and their families. Individuals with congenital PWS should be treated early to provide optimal therapeutic and psychological benefits; delay in treatment makes it difficult to treat PWS. Tissue optics studies were performed for five different wavelengths (415nm, 500nm, 585nm, 635nm and 976nm) to be used in laser photodynamic treatment of PWS. In these studies, spatial changes of the amount of reflection, absorption were investigated. Smooth and diffuse reflectance values; 0.0243729 and 0.196467 for 415nm, 0.0243729 and 0.189145 for 500nm, 0.0243729 and 0.540944 for 585nm, 0.0243729 and 0.615726 for 635nm, and 0.0254925 and 0.498346 for 976nm. Absorption values; 0.779161 for 415nm, 0.434683 for 500nm, 0.476161 for 585nm, 0.359901 for 635nm and 0.476161 for 976nm. Additionly tissue optics studies; penetration calculation was obtained from absorption and scattering coefficients. The depth of penetration; 0.0042 cm (epidemis), 0.012 cm (dermis) and 0.00033 cm (blood) for 415nm; 0.006 cm (epidermis), 0.0156 cm (dermis) and 0.0085 cm (blood) for 500nm; 0.032 cm (epidermis), 0.0313 cm (dermis) and 0.005 cm (blood) for 585nm; 0.05 cm for 635nm and 0.056 cm for 976nm were obtained.