Kültürel miras turizmi açısından Sillyon Antik Kenti'nin değerlendirilmesi
Assessment of the Ancient City of Sillyon in terms of cultural heritage tourism
  1. Tez No: 611572
  2. Yazar: MÜKERREM AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Sillyon, Turizm, Cultural Heritage, Sillyon, Tourism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Türkiye, dünyanın önde gelen turizm bölgelerinden biri olarak bilinmekte ve burada birçok turizm türünün uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Bunlardan biri de kültürel turizmdir. Kültürel turizmin başlıca kaynağı antik kentlerdir. Bu açıdan oldukça zengin olan ülkemizde araştırmalar ile ortaya çıkarılmış antik kentler çok sayıdadır. Ancak bu alanların turizme kazandırılması her zaman bilinçli bir yaklaşımla gerçekleştirilmemektedir. Bu çalışmanın amacı, canlı bir turizm bölgesi olan Antalya'nın bulunduğu antik Pamphylia bölgesinin kentlerinden bakir kent olan Sillyon kentinin kültürel miras turizmi açısından irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda veriler, nitel araştırma yaklaşımlarından yüz yüze görüşme tekniği ile bir araya getirilmiştir. Elde edilen veriler, kültürel miras turizmi kapsamında dört adım modeli çerçevesinde değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, sahip olduğu köklü tarihi ile kentin turistik açıdan çekiciliğin bulunduğu ve yerel halkın turizmin gelişmesine karşı olumlu bir yaklaşım sergilediği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, mirasın korunması, aktarılması ve sürdürülebilirliği konusunda fikirler beyan edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is known as one of the world's leading tourism regions and allows the application of many types of tourism here. One of them is cultural tourism. The main source of cultural tourism is ancient cities. In our country, which is quite rich in this respect, there are many ancient cities discovered by research. But the acquisition of these areas for tourism is not always carried out with a conscious approach. The aim of this study is to examine especially the city of Sillyon, which is an untouched city of the ancient Pamphylia region where Antalya, a vibrant tourism region, is located, in terms of cultural heritage tourism. For this purpose, the data was combined with face-to-face interview techniques from qualitative research approaches. The data obtained were evaluated within the framework of the four-step model within the scope of cultural heritage tourism. As a result of the research, it was determined that the city has a tourist attraction with its deep-rooted history and that the local people have a positive approach to the development of Tourism. In addition, ideas have been declared on the preservation, transfer and sustainability of heritage.