Stratejik insan kaynakları sürecinde yetenek yönetiminin çalışanların kariyer memnuniyetine etkisi ve bir uygulama
The effect of talent management on career satisfaction of employees in strategic human resources process and an application
  1. Tez No: 611691
  2. Yazar: AHMET SİNAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik İnsan Kaynakları, Yetenek Yönetimi, Kariyer Memnuniyeti, Stratejik Human Resources, Talent Management, Career Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Günümüzde yaşanan küresel değişimler sonucunda işletmeler, yoğun bir rekabet ortamında varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadır. İşletmelerin hayatta kalması için gelişme ve değişimlere uyum sağlaması; rekabet avantajı kazanarak başarılı olabilmeleri için insan kaynağı faktörünün önemini kavramaları gerekmektedir. İnsan kaynakları, değişen şirket yapıları içinde daha fazla stratejik rol üstlenmiş durumdadır. Yetenek savaşlarının yaşandığı günümüzde, entelektüel sermayenin alt bileşeni olan insan sermayesi bir şirketin sahip olduğu en önemli değerdir. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerde yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların kariyer memnuniyeti üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu çalışmada öncelikle stratejik insan kaynakları yönetimi, yetenek ve yetenek yönetimi kavramları ele alınmış, içeriği, benzer kavramlar ile ilişkiler irdelenmiştir. Yetenek yönetimi süreçlerinin tasarlanmasına değinilmiş ve yetenek yönetiminin işletmeler için önemi vurgulanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde performans değerlendirme ve kariyer memnuniyeti kavramları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise yetenek yönetimi uygulamaları algısının çalışanların kariyer memnuniyeti üzerindeki etkisi istatistiksel olarak incelenmiştir. Bu çalışmada araştırmanın evreni İstanbul ve Zonguldak ilinde faaliyet gösteren ve yetenek yönetimi uygulayan işletmeler oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için toplam 7 işletmede beyaz yakalı pozisyonda çalışanlar ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmada yetenek yönetimi uygulamaları ile çalışanların kariyer memnuniyetlerini artırmak isteyen işletme yöneticilerine ve bu konuda çalışma yapmayı arzulayan araştırmacılara yönelik bazı önerilerde bulunulmuş ve çalışmanın bazı kısıtları olduğu belirtilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucuna göre yetenek yönetimi uygulamalarının çalışanların kariyer memnuniyetine olumlu yönde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprises are trying to maintain their presence in a consistent competitive environment, as a fact of global changes at today's world. In order to exist, enterprises have to adapt to the developments and changes. They also have to comprehend the importance of human resource factor to in order to be successful by gaining competitive advantage. Human Resources, takes a strategical role in changing corporate structures. As now, experiencing the talent wars, human capital which is the underneath of intellectual capital, acquires the most important value for a enterprise. The aim of this study is to examine the effects of the perception of talent management applications on career satisfaction of empoyees, in companies operating in Turkey. Firstly in this study, strategic human resources management, talent and talent management concepts are taken into consideration and connect relations with the similar concepts. Then the importance of talent management and the design of talent management process is discussed. In the second part of this study performance evaluation and career satisfaction concepts are examined. At the end of this study the perception of talent management practices on the career satisfaction of employees are examined statistically. In this study, the universe of the research consists of enterprises operating in Istanbul and Zonguldak and applying talent management. A survey was conducted to attain this aim. Data was obtained from a total of 160 people working in white collar positions in 7 enterprises were surveyed. Some recommendations were made for managers who want to increase career satisfaction of employees with talent management practices and researchers who will study on this domain in the future. Also, it was experessed that study had some limititations. According to the results of analysis, it has been found out that talent management have positive effect on career satisfaction of employees.