Arabesk müziğin sinemada gösterimi
Screening of arabesque music in cinema
- Tez No: 611727
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Music, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Arabesk, Arabesk Kültür, Arabesk Müzik, Arabesk Filmler, Arabesque, Arabesque Culture, Arabesque Music, Arabesque Films
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'de arabesk müzik uzun yıllar boyunca çok geniş kitleler tarafından ilgiyle takip edildi. Bu ilgi sadece müzikal anlamda kalmayıp aynı zamanda sinemada da görüldü. Öyle ki nasıl bir müzik türü olarak arabesk müzikten bahsedilebiliyorsa Arabesk filmler de Türk sinema tarihinde bir furya olarak yerini aldı. Yıllarca kapalı gişe oynayan ve sonrasında da televizyonlarda da izlenmeye devam eden ve hatta şimdi de internet üzerinden ilgiyle takip edilen bu filmleri bu kadar çekici kılan sebepler izaha muhtaçtır. Arabesk müziğin kendisi ve arabesk şarkıcıların yoğun ilgiyle toplum tarafından sevilmesi hiç şüphesiz bu filmlere olan ilginin de temelidir. Melodram yapısında olan arabesk filmler birçok özellikleriyle Yeşilçam filmlerinden ya da toplumcu filmlerden ayrılmaktadır. Özellikle arabesk müzikle iç içe olduğu için bu şarkılardaki temalar filmlere aktarılmıştır. Bu çalışmada bir müzik türü olarak bilinen arabesk müziğin sinemaya aktarılması ve görsel olarak sunulması analiz edilecektir. Bu analiz yapılırken arabesk kültür derinlemesine araştırılıp sinema filmleri örneklerinden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Arabesque music in Turkey garnered attention from large audiences for many years. This attention was not only seen in the musical field, but also in cinema. So much so, that just as arabesque music can be considered a musical genre, Arabesque films have taken their place in the history of Turkish cinema as a popular genre. The reasons that make these films so attractive, which played at a sellout for years and then continued to be watched on television and are even now curiously followed on the internet, are in need of explanations. Arabesque music itself and the intense love of Arabesque singers by the community is undoubtedly the basis of interest in these films. Arabesque films, with melodrama structure, are separated from Yeşilçam films or social films due to many characteristics. The themes in these songs have been transferred to films, especially since they are intertwined with arabesque music. In this study, the transfer and visual presentation of Arabesque culture, especially categorized as a musical genre, will be analyzed. During this analysis, arabesque culture will be explored in depth and examples of cinematic films will be used.