Açık deniz destek gemilerinin kreyn ve yedekleme operasyonu durumundaki hasarsız stabilite hesaplarınını incelenmesi
Investigation of intact stability calculations of offshore support vessels in case of crane and towing operations
  1. Tez No: 611771
  2. Yazar: OSMAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Denizcilik, Gemi Mühendisliği, Marine Science, Marine, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hasarsız stabilite, kreyn, askeri gemi, yedekleme, BV 1030-1, NES 109, Intact stability, crane, naval ship, towing, BV 1030-1, NES 109
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gemilerin güvenli seyirlerinin sağlanabilmesinde başlıca koşul hasarsız durumdaki stabilite yeterliliklerinin sağlanmasıdır. Yıllardır süre gelen tecrübeler ve araştırmalar sonucunda geliştirilen hasarsız stabilite kriterleri, tüm ticari gemiler için uluslararası kurallar ile belirlenmiştir. Bu kuralların işletilmesi ve denetlenmesi yine uluslararası klas kuruluşları tarafından sağlanmaktadır. Askeri gemiler ise ticari gemilerin tabi bulundukları bu uluslararası kurallara uymak zorunda değildir. Günümüz askeri donanmalarında çok farklı tiplerde gemi sınıfları bulunmaktadır. Askeri operasyonların gerektirdiği farklı durumlar ve operasyonlar sebebiyle, hem kavramsal hem de yapısal olarak farklı dizayn edilmiş gemiler mevcuttur. Bu farklılıkların getirmiş olduğu yapının daha işlevsel olarak işletilebilmesi için, amaca daha fazla hizmet edecek kurallar geliştirilmiştir. Askeri gemilerin tüm operasyon bölgelerinde işlevlerini yerine getirerek, güvenli seyirlerini sağlayacak hasarsız stabilite kuralları yine askeri otoriteler tarafından belirlenmiştir. Bu çalışmada, askeri ve ticari olarak benzer nitelikteki gemilerin, kreyn ve yedekleme operasyonları ile ilgili bilgiler sunulacak ve bu gemilerin tabi oldukları hasarsız stabilite kuralları tanıtılacaktır. Hasarsız stabilite kurallarında askeri gemi için BV 1030-1 ve NES 109, ticari gemi için ise IMO kuralları incelenecektir. Daha sonra açık deniz destek gemisi olarak tasarlanmış ve benzer operasyonlara haiz iki geminin, kreny ve yedekleme operasyonları sırasındaki hasarısız stabilite kriterleri, askeri ve ticari gemi hasarsız stabilite kurallarına göre mukayese edilecektir. Sonuçlar kısmında bu iki geminin stabilite yeterlilikleri karşılaştırmalı olarak incelenerek, kurallar çerçevesinde operasyonel marjları hakkında değerlendirmeler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The main condition for ensuring safety voyage of ships is to ensure stability capabilities in intact condition. Intact stability criteria developed as a result of years of experience and research have been determined by international rules for all merchant ships. The operation and supervision of these rules are also provided by international class organizations. Naval ships do not have to follow these international rules to which merchant ships are subject. There are many different types of ship classes in today's military navy. Due to the different situations and operations required by military operations, there are different conceptual and structurally designed ships. In order to operate the structure brought about by these differences more functionally, rules that will serve the purpose more have been developed. The military authorities have also determined the intact stability rules to ensure the safe navigation of the military ships in all operational areas. In this study, operational information about crane and towing operations, about to ship's of military and commercial, which has a similar nature, with intact stability rules to which these ships shall be subjected to will be presented. In the intact stability rules, BV 1030-1 and NES 109 for naval ships and IMO rules for commercial ships will be examined. Then the intact stability criteria of the two ships, designed as auxiliary ships and having similar operations, will be compared according to the military and commercial ship's intact stability rules, during the crane and towing operation. In the results section, the stability adequacy of these two ships will be examined comparatively and the operational margins will be presented.