Motorin (F-76) yakıtı kullanan gemilerin yakıt tanklarında yapacakları gazdan arındırma işlemlerinde risk yönetimi ve kapalı alan prosedürünün oluşturulması
Risk management in gas free operations in the fuel tanks of ships which use diesel fuel (F-76) and creating procedure in the closed area
  1. Tez No: 611784
  2. Yazar: AHMET KARABAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Gazdan arındırma, risk değerlendirmesi, risk yönetimi, kapalı alan prosedürü, motorin (F-76) yakıtı kullanan gemiler, Gas free operations, risk assessment, risk management, closed area procedure, ships using diesel (F-76)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türkiye'deki tersanelerde gerçekleşen sıkışma ve patlama kaynaklı iş kazalarının yangın ve patlama riski olan kapalı dar alanlarda meydana geldiği görülmektedir. Gemilerde mevcut olan yakıt tankları da hem kapalı ve dar hem de yangın ve patlama riski yüksek seviyede olan alanlardandır. Türkiye'deki tersanelerde yaşanan sıkışma ve patlama kökenli iş kazalarının gemilerde mevcut olan yakıt tankları ile alakalı olduğu değerlendirilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği açısından, tersaneye girecek gemilerin yakıt tanklarını temizleyip gazdan arındırma işlemlerini gerçekleştirdikten sonra tersane onarım periyoduna dahil olmaları gerekmektedir. Bu tezde halen yürürlükte olan mevzuatların incelenerek değerlendirilmesi, tersanelerdeki motorin (F-76) yakıtı kullanan örnek gemilerde uygulanan gazdan arındırma yöntemlerinin tespit edilerek irdelenmesi, dünyadaki örnek uygulama ve prosedürlerin incelenmesi, motorin (F-76) yakıtı kullanan gemilerin yakıt tanklarında yapacakları gazdan arındırma işlemlerinde risk değerlendirmesi yapılarak risk yönetimi oluşturulması ve uygun örnek kapalı alan prosedürü oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında, Türkiye'deki tersanelerde meydana gelebilecek iş kazası sayısının en aza indirgenmesi ve can, mal ve çevre güvenliğinin azami seviyede korunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be seen that the occupational accidents occurring in Turkey are caused by jamming and explosions in closed narrow spaces where risks of fire and explosion are high. The fuel tanks available on the ships are in both closed and narrow areas, also have high levels of risk of fire and explosion. It is estimated that those occupational accidents which have originated from jams and explosions in the shipyards of Turkey are related to the fuel tanks that are present in the ships. In terms of occupational health and safety, ships entering the shipyard must be included in the shipyard reparation cycle only after cleaning and completing gas free operations in fuel tanks. This thesis aimed to examine and evaluate the current legislation, determinate on the gas free operation methods applied on the model ships which using diesel fuel (F-76) in the shipyards, examine the model implementations and procedures in the world, create risk management by risk assessment in the gas free operations to be performed in the ships' using diesel (F-76) fuel tanks and establishing appropriate model closed area procedure. In the light of the data obtained by this study, it is aimed to minimize the number of occupational accidents that may occur in the shipyards in Turkey and maximize the safety of life, property and environment.