Federal bir sistem olarak Afganistan ve etnik sorunların çözümü
Afghanistan as federal system and the solution of ethnic problems
- Tez No: 611845
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Devlet Sistemleri, Etnik Sorunlar, Federal Sistem, Afghanistan, State Systems, Ethnic Issues, Federal System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Afganistan'da olası federal bir sistemin yapılandırılması ele alınmış ve bu sistem doğrultusunda etnik sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Afganistan'da kimi etnik gruplar üniter, kimileri ise federal sistemi savunmaktadır. Bu durum ülkedeki coğrafi, ekonomik, siyasi ve nüfusa bağlı farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Afganistan'da çok sayıda iç ve dış nedenlerden kaynaklanan problemler jeostratejik ve jeopolitik bağlamda önem taşıyan ülkede bir çözüm arayışını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, Afganistan'ı jeopolitik, siyasi tarih ve siyasi yapı bağlamında değerlendirmek, etnik kavramını detaylı biçimde açıklayarak Afganistan'da etnik grupları ele almak, federalizm ve federal devleti açıklayarak Afganistan'da federalizmin uygunluğunu değerlendirmek ve bu bağlamda etnik sorunlara olası etkileri incelemektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the possible structuring of Afghanistan as a federal system in is discussed and considerations regarding the solution of ethnic problems are offered in line with this federal system. In Afghanistan, some ethnic groups advocate a unitary system and some advocate a federal system. This is due to geographical, economic, political and population-related differences within the country. Numerous problems arising from internal and external reasons in Afghanistan have led to the search for a solution in a country that is important in the geostrategic and geopolitical context. The aim of this study is to evaluate Afghanistan in the context of geopolitics, political history, and political structure, to explain ethnic concept in detail, to discuss ethnic groups in Afghanistan, to explain federalism and federal state, to evaluate the suitability of federalism for Afghanistan and to inspect the possible effects of ethnic problems in this context.