Bakır madenlerinde çalışan işçilerin kanlarındaki bakır konsantrasyonunun araştırılması
Investigation of copper concentration in the blood of workers working in copper mines
  1. Tez No: 611908
  2. Yazar: ONUR ERKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN ESKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, ağır metal, Wilson hastalığı, bakır madeni 2019, 71 sayfa, Copper, heavy metal, Wilson's disease, copper mine Year, 2019
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Madencilik, ilk çağlardan bu yana en tehlikeli işlerden biri olmuştur. Gerek maden kazaları gerekse madenlerde çalışan işçilerin yakalandıkları meslek hastalıkları neticesinde pek çok madenci hayatını kaybetmiştir. Bu çalışmada bakır madeninde çalışan işçilerin maruziyetleri neticesinde vücutlarındaki ağır metal birikimlerini ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. 2008-2017 yılları arasında bakır madeninde çalışan tüm işçilerin kan tahlillerinde bulunan ağır metalleri ve oranları incelenmiştir. 10 yıllık süreçte yapılan toplam 1621 kan tahlili sonucu tüm çalışanların kanlarındaki bakır oranları incelenmiştir. Maden işçilerinin kanlarındaki bakır miktarı dijital ortamına aktarılarak, yıl, yaş grubu, çalışma süresi, çalışma sahası ve birimi olarak incelenmiştir. Sonuçlar MATLAB 2018 program kullanılarak değerler analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmada, deneyimsiz işçilerde kandaki bakır miktarının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği 140 µgr/dL değerini diğer çalışanlara göre daha fazla aştığı tespit edilmiştir. Kandaki bakır oranlarının aynı zamanda 31-40 yaş aralığındaki işçilerde de yükseldiği, bu maruziyet süresine bağlı olabileceği sonucu bulunmuştur. Bu çalışmada ortaya çıkan bir diğer sonuç, yer altı çalışanlarının kanlarındaki bakır birikiminin yer üstünde çalışanlara oranla çok daha yüksek olduğudur.
Özet (Çeviri)
Abstract: Mining has been one of the most dangerous job since early ages. Many miners lost their lives as a result of both mine accidents and occupational diseases caught by underground mine workers. The aim of this study is to determine the heavy metal accumulation in the body and the factors affecting it as a result of exposures of the copper mine workers. Between 2008 and 2017, the heavy metals detected in the blood tests of all workers working in the copper mine and heavy metal ratios were examined. After a total of 1621 blood tests results performed over a 10-year period, copper concentrations in the blood of all employees were examined. The amount of copper in the blood of the mine workers was transferred to the computer and analyzed as a factor of year, age group, working time, working area and working unit. The results were analyzed using by MATLAB 2018 program. In this study, it was found that the amount of copper in the blood of inexperienced workers exceeded the limit value of 140 µgr/dL which was determined by the World Health Organization (WHO) and higher than the other workers. It has been found that the copper concentration in the blood is the highest among the workers who are 31-40 years old group depending on long exposure period. Another result obtained from this study is that the copper concentraiton in the blood of underground workers is much higher than other workers.