The coastal circulation model of Büyük Menderes river mouth and adjacent coastal areas
Büyük Menderes nehir ağzının ve kıyı şeridinin çevrim modelinin oluşturulması
- Tez No: 611911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİZAR ÖZYURT TARAKCIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada Büyük Menderes nehir ağzı ve çevresindeki kıyı sularının akıntı sistemini anlayabilmek amacıyla su çevrim modeli oluşturulmuştur. Bu amaçla Finite Volume Coastal Ocean Model (FVCOM) sayısal modeli kurulmuş ve gelgit, rüzgar ve nehir girdileri ile çalıştırılmıştır. Alandan toplanan akıntı, tuzluluk ve sıcaklık değerleri model çıktıları ile karşılaştırılarak kurulan model altyapısının performansı değerlendirilmiştir. Modelin ölçümlerle olan karşılaştırması sonucunda sistemi yeteri kadar iyi tanımladığına karar verilmiştir. Ayrıca gelgit, rüzgar ve nehir girdilerinin akıntı düzenindeki etkileri ayrı ayrı da modellenmiştir. Bölgenin mikro gelgit özelliği nedeniyle gelgite bağlı hareketin oldukça az olduğu görülmüştür. Nehir ağzına yakın ve nehrin yüksek debili aktığı zamanlarda akıntı düzeninin nehirden yoğun şekilde etkilendiği gösterilmiştir. Rüzgar ise en çok etkili olan parametredir. Ancak rüzgar etkisi belirli bir zaman farkı ile kendini akıntı sisteminde hissettirmektedir. Model bölgede 09 - 20 Ocak 2016'da gözlenen rüzgar hızı ve nehir debisinin en yüksek olduğu bir zamanı değerlendirmekte de kullanılmıştır. Nehir ağızları hidrodinamik açıdan oldukça karmaşık alanlardır ve su çevrim modeli gibi modellerin daha iyi çalışabilmesi için çok daha uzun süreli ölçümlere ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; coastal circulation of Buyuk Menders river mouth and the adjacent coastal areas is modeled to determine the current characteristics of the region under river-sea interaction. For this purpose, Finite Volume Coastal Ocean Model (FVCOM) numerical model is setup and run under wind, tide, and river forcing conditions. Current, salinity, temperature data from field measurements are used to validate the performance of the model setup with default parametrization. Significance of each forcing on the overall current system is assessed by modeling each forcing independently and comparing these results with the current measurements. It is seen that tidal forcing has the lowest contribution, as the area is microtidal. Wind and river contributes much significantly however the river effect is seen in the closer regions and under higher river discharge conditions whereas contribution of wind is observed all over the area but with a lag in time. As the default model setup performed satisfactorily, 09 - 20 January – 2016 event that represent maximum river flow, maximum wind speed extreme forcing event is also modeled. As hydrodynamics of river mouths is very complex, longer measurement datasets both for the coastal area and the river characteristics is required to improve the performance of these models.
Benzer Tezler
- Risk altındaki kıyı alanlarının yönetimi ve Karasu örneği
Coastal management framework for Karasu
REMZİYE İLAYDA TAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
İnşaat MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak suriye'deki coastal ve orontes havzalarının yeraltı suyu potansiyelinin araştırılması
Investigation of groundwater potential within the coastal and the orontes basins in syria by using remote sensing and geographic information systems (GİS)
SAMAH ALMOSA ALMAKSOUR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaJeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN HOŞKAN
- Convection-permitting climate simulations for the 21st century based on SSP3-7.0 scenario over the Black Sea basin
Karadeniz havzası üzerinde 21. yüzyıl için SSP3-7.0 senaryosuna dayalı konveksiyona izin veren iklim simülasyonları
MEHMET BARIŞ KELEBEK
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Meteorolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiMeteoroloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BARIŞ ÖNOL
- Dynamics of the Turkish straits system :A numerical study with a finite element ocean model based on an unstructured grid approach
Türk boğazlar sisteminin dinamiği: Farklı tipoloji ağ temelli sonlu elemanlar okyanus modeli ile sayısal çalışma
ÖZGÜR GÜRSES
Doktora
İngilizce
2016
Deniz BilimleriOrta Doğu Teknik ÜniversitesiFiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMİN ÖZSOY