The process of modernisation of the Customs Union relations between Turkey and the European Union
Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği'nin güncellenme süreci
  1. Tez No: 612035
  2. Yazar: EZGİ GÜL TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: TR-AB Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Gümrük Birliği Modernleşme Sürecinin Siyasallaşması, AB'nin Türkiye Hakkındaki Kararlarında Almanya'nın Rolü, Modernisation of the Customs Union between Turkey and the EU, Turkey- European Union Relations, Politicisation of the Customs Union Modernisation Process, Germany's Role in Decisions of the EU Regarding Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği güncellenme süreci ve müzakerelerinin durdurulmasının arkasındaki siyasi nedenlerin araştırılmasıdır. İlk olarak, ticareti serbestleştirilen bir ekonomik bütünleşme modeli olan TR-AB GB'ni kavramak adına, gümrük birliği kavramı teori çerçevesinde araştırılmaktadır. Daha sonra, TR-AB GB'nin kendine özgü özelliklerini anlamak adına tarihsel bağlamda TR-AB ilişkilerinin dönüm noktaları incelenmektedir. Bunu takiben, TR-AB GB'nin kapsam ve işlevsel açıdan eksiklikleri, hizmet, tarım gibi önemli sektörlerin GB'ne dahil edilmemesi nedenleriyle birlikte incelenmektedir. TR-AB GB'nin revize edilmesinin gerekliliği vurgulandıktan sonra, bu doğrultuda, AB ve Türkiye'nin resmi kuruluşları tarafından hazırlanan belge ve raporlara, bağımsız üçüncü tarafların değerlendirmeleri ile iş dünyasından kuruluşların görüşlerine göre ele alınan meşru nedenler vurgulanmaktadır. Ayrıca, GB'nin güncellenmesi kapsamında etkili dış faktörler olarak; TTIP ve Brexit süreçleri araştırılmaktadır. Sonuç olarak, GB'nin güncellenmesinin gerekliliği ve avantajlarına rağmen, siyasetin bu süreci sekteye uğrattığı anlaşılmaktadır. Bu kapsamda, GB'nin güncellenmesi sürecinin siyasallaşmasını anlamak için TR-AB ilişkilerinin inişli çıkışlı seyri tarihsel bağlamda açıklanmaktadır. Buna ek olarak, Almanya'nın GB müzakerelerinin politize edilmesindeki etkisi üzerinde durulmakta ve Almanya'nın Türkiye algısının, genel olarak TR-AB ilişkilerinde özel olarak ise Türkiye'nin AB'ye üyeliği ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreçlerinde belirleyici olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to review the process for modernising the Customs Union between Turkey and the European Union, followed by an investigation of the political reasons which led to the suspension of the negotiations. The analysis begins with an appraisal of the theoretical framework to better understand the workings of the Turkey-EU CU as an economic integration model to facilitate and liberalize trade. Then comes an investigation of the important milestones in the relationship between Turkey and the EU in its historical context, to provide insights into the unique characteristics of the CU between the two parties. The scope and the functional shortcomings of the CU are discussed. The case for the revision of the CU between Turkey and the EU is made in the light of the legitimate reasons raised in documents drawn up by crucial agencies in Turkey and the EU and the analyses performed by independent third parties. Moreover, the TTIP and Brexit processes are analyzed as external factors with an effect on the process for the revision of the CU. In conclusion, it is found that politics pose a so-far insurmountable obstacle despite the obvious need for the modernisation of the CU, and the benefits such an update would bring. At this junction, the ups and downs of the relations between Turkey and the EU are discussed in the historical context, to explain why the CU modernisation process is politicised as such. Moreover, Germany's impact on the politicisation of the negotiations for the modernisation of the CU is investigated, leading to the finding that Germany's perception of Turkey is a determining factor shaping Turkey's accession process and the CU modernisation process.