Kadın yöneticilerin örgütsel psikolojik sermaye düzeyleri ve cam tavan algılarının liderlik tarzları bağlamında incelenmesi
Investigation of organizational psychological capital levels of women managers and glass ceiling perceptions in the context of leadership styles
  1. Tez No: 612321
  2. Yazar: SÜMEYYE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kadın yöneticiler, örgütsel psikolojik sermaye, cam tavan algıları, düzenleyici-aracı rol, women managers, organizational psychological capital, glass ceiling, moderated-mediation role
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın temel amacı kadın yöneticilerin örgütsel psikolojik sermaye düzeyleri ile cam tavan algıları arasındaki ilişkileri ve bu ilişkideki liderlik tarzlarının aracı düzenleyici rolünü araştırılmıştır. Bu çalışmada, özellikle dönüşümsel liderlik stilinin, kadın yöneticilerin hem cam tavan algılarını hem de psikolojik sermaye düzeylerini yordayacağı; dönüşümsel liderlik stilinin psikolojik sermaye ile cam tavan algısı arasındaki ilişkiyi düzenleyip aracı olacağı hipotez edilmiştir. Çalışmanın verileri, farklı özel sektör alanlarında çalışan (N = 192) kadın yöneticilerden online formlar aracılığı ile toplanmıştır. Veriler elde edilirken kadın yöneticilerin cam tavan algılarını, örgütsel psikolojik sermaye düzeylerini, liderlik tarzlarını ve demografik bilgilerini tespit edebilmek için 3 farklı ölçme aracı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ve Hayes'in PROCESS adlı eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Korelasyon analizlerinin sonucunda, araştırmada demografik değişkenlerden yaş, sektör ve yöneticilik deneyimi değişkenleri dışında yer alan tüm değişkenler arasında anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Sobel test ve Bootstrap analiz sonuçları dönüşümsel liderlik tarzının, kadın yöneticilerin psikolojik sermaye ile cam tavan algıları arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolünün olduğunu göstermektedir. Bu araştırma dönüşümsel liderlik stilinin kadın yöneticilerin psikolojik sermaye düzeyleri ile cam tavan algıları arasındaki düzenleyici-aracı etkisine katkıda bulunan Türkiye'deki ilk ampirik çalışmalardandır. Çalışmanın sonunda bulgulara yorumlanarak, tartışılmış ve gelecekteki araştırmalara pratik uygulamalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to examine the moderated-mediation role on the relationships between women managers' organizational psychological capital (PsyCap) and perceived glass ceilings. In the present study, it was hypothesized that, particularly, transformational leadership style would predict both women managers'psychological capital and perceived glass ceilings and that transformational leadership style would moderated-mediation the relationship between psychological capital and perceived glass ceilings. Data were collected using online questionnaires from 192 women managers who are employed in different fields of private sector. The data of the study were obtained by using 3 different measurement tools to determine women managers'perceived glass celing levels, organizational pscyhological capital levels, leadership styles. Research data was analyzed using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 22.0 and Hayes Macro PROCESS add-on. The findings showed that there are statistically significant correlations between the study variables, except for the age, sectors, management experience. The Sobel test and bootstrapping results for indirect effects of transformation leadership style on the relationship between organizational psychological capital and glass celinigs. The moderated mediation analysis results reveal partial mediation effect of transformational leadership style between psychologcail capital and glass ceilings. This research contributes to organisational behaviour and Leadership theory; it is one of the first empirical studies within the Turkey context to investigate the moderated-mediating role of transformational leadership style between women managers' psychological capital and glass ceilings. At the end of the study, the analyzes were interpreted, discussed, and suggestions for future researches and pract were presented.