Altı on sekiz yaş arası sağlıklı çocuklarda altı dakika yürüme testi normal değerleri
Normal values of six minute walk test in healthy children aged six and eighteen.
- Tez No: 612520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ŞAYLAN ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Altı dakika yürüme testi, sağlıklı çocuklar, normal değerler, egzersiz testi, Six minute walk test, healty children, normal values, exercise test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Altı dakika yürüme testi (6DYT) fonksiyonel egzersiz kapasitesini ölçmek için kullanılan basit, güvenilir, ucuz ve düşük teknoloji gerektiren bir yöntemdir. Çocuklarda altı dakika yürüme testinin normal değerleri yetişkinlerde olduğu gibi sadece boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) gibi parametrelerle değil aynı zamanda yaş ve gelişim durumu ile de ilgilidir. Bu çalışmanın amacı 6 ile 18 yaş arası sağlıklı Türk çocuklarda 6DYT'nin referans değerleri ve altı dakika yürüme mesafesi (6DYM) ile cinsiyet, yaş, boy ve fiziksel aktivite durumu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Örneklem 6 ile 18 yaş arası, yaş ortalamaları 11,57±3,41 olan 239 erkek (%47,80), 261 kız (%52,20) içeren 500 sağlıklı çocuktan oluşmaktadır. İlk olarak boy, kilo, VKİ gibi antropometrik ölçümler ve kalp tepe atımı (KTA), kan basıncı (KB), oksijen saturasyonu (SPO2) gibi bazal değerler kaydedildi. Ve fiziksel aktivite durumları hakkında kısa bir anket yapıldı. Daha sonra çocuklara, Amerikan Toraks Derneği rehberlerine göre 6DYT uygulandı. Testten sonra vital değerler tekrar ölçüldü ve 6DYM kaydedildi. Bulgular: Test sonunda; ortalama kalp tepe atımı 83,53±5,23'ten 110,42±9,5'e, ortalama sistolik kan basıncı (SKB) 113,58±4,57'den 124,69±5,6'ya, ortalama diyastolik kan basıncı (DKB) 71,80±3,31'den 78,46±4,00'a arttı, SPO2 değerinde anlamlı değişiklik olmadı. Ortalama 6DYM erkeklerde 669,55±54,84 m, kızlarda 649,10±56,03 m olarak saptandı. Ortalama 6DYM yaş ile ilişkiliydi ve 6 yaşta 543,56±36,22 metreden 18 yaşta 719,15±28,01 metreye kadar artış gösterdi. Ve 6DYM aynı zamanda boyla da ilişkiliydi. Sonuç: 6DYT çocuklarda ve ergenlerde kullanılan pratik ve uygulanabilir bir testtir. Bu çalışma sağlıklı çocuklarda 6DYT'nin normal değerleri hakkında veri sağlamaktadır. 6DYM temel olarak yaş ve boy ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The six minute walk test (6MWT) is a simple, safe, low tech and cheap method to quantify functional exercise capacity. Normal values of 6MWT in children are not related with only parameters like height, weight, body mass index (BMI) like in adults, also related with age and development state. The aim of this study is to investigate reference values for the 6MWT and the relationship between six minute walk distance (6MWD) and gender, age, height and phsysical activity status in healty Turkish children between 6 and 18 years of age. Methods: The sample included 500 healty children, 239 male (%47,80), 261 female (%52,20) aged 6 to 18 years and mean age 11,57±3,41 years. At first, anthropometric measurements like height, weight, BMI and baseline parameters like heart rate (HR), blood pressure (BP), oxygen saturation (SPO2) were recorded. And a short questionnaire were applied about their phsysical activity status. 6MWT was performed to children according to the American Thoracic Society guidelines. After the test vital signs were measured again and 6MWD was recorded. Results: Mean heart rate increased from 83,53±5,23 to 110,42±9,5, mean systolic blood pressure (SBP) increased from 113,58±4,57 to 124,69±5,6, mean diastolic blood pressure (DBP) increased from 71,80±3,31 to 78,46±4,00 at the end of the test, with no significant change in SPO2. Mean 6MWD was 669,55±54,84 m in boys and 649,10±56,03 m in girls. Mean 6MWD corelated with age and increased from 543,56±36,22 m at age of 6 to 719,15±28,01 m at age of 18. 6MWD correlated to height also. Conclusions: The 6MWT in children and adolescents is a practical and feasible test. This study provides data on normal values of 6MWT in healty children. The 6MWD is mainly related with age and height.