Anlamayı izleme stratejilerinin keman öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeyine etkisi
The effect of comprehension monitoring strategies on the metacognitive awareness level of violin students
  1. Tez No: 612621
  2. Yazar: GÜL SAKARYA
  3. Danışmanlar: PROF. YILMAZ ŞENDURUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişötesi Farkındalık, Üstbiliş, Müzik Eğitimi, Keman Eğitimi, Metacognitive Awareness, Metacognition, Music Education, Violin Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı“Anlamayı İzleme Stratejilerine Dayalı Uygulamaların”, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalları'nda öğrenim görmekte olan Lisans düzeyi keman öğrencilerinin bilişötesi farkındalık (üstbilişsel farkındalık) düzeyine etkilerinin ortaya konmasıdır. Keman çalışma sürecinde anlamayı izleme stratejilerine dayalı öğrenme stratejileri kullanımına yönelik bireysel uygulamalar ve günce çalışmaları doğrultusunda, öğrencilerin kendi öğrenmelerinin nasıl gerçekleştiğinin farkında olmalarını ve bu farkındalık yoluyla kişisel çalışmalarını deneyimlerken kullanacakları stratejileri seçerek ve gerekirse bu stratejileri geliştirerek kendi öğrenmeleri hakkında bilgi ve denetim sahibi olmalarına yardımcı olmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2. 3. ve 4. sınıflarında öğrenim görmekte olan deney grubu n:8 ve kontrol grubu n:8 olmak üzere toplam 16 keman öğrencisi oluşturmaktadır. Deney ve kontrol gruplarında bulunan öğrenciler yansız atama yöntemiyle oluşturulmuştur. Araştırmada karma yöntem kullanılmış olup açımlayıcı sıralı karma yöntem deseninden yararlanılmıştır. Araştırmanın deneysel boyutunda deney kontrol gruplu öntest- sontest seçkisiz model kullanılmış ve nitel boyutu durum çalışması olarak belirlenmiştir. Araştırmanın deneysel kısmında kullanılan Bilişötesi Farkındalık Envanteri'nden öğrencilerin bilişötesi farkındalık düzeyini ortaya koyan nicel veriler elde edilmiştir. Ölçme aracının tüm faktörlerin her biri için ayrı ayrı içtutarlık güvenirliği saptamak amacıyla madde-toplam korelasyon ve madde-hariç toplam korelasyon, Rulon, Cronbach a katsayıları hesaplanmıştır. Tüm faktörlerin her biri için ayrı ayrı yüksek ve düşük bilişötesi farkındalık düzeylerindeki öğrencileri ayırt etme gücünü saptamak için t testi kullanılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve öğrenme stratejilerinin kullanımına yönelik anlamayı izleme stratejilerine dayalı bireysel uygulama ve öğrenci günce yazma kağıtlarından nitel veriler elde edilmiştir. Bireysel uygulama, günce yazma kağıtları ve görüşmelerden elde edilen nitel veriler, içerik çözümleme yoluyla nicel verilere dönüştürülerek tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol gruplarının bilişötesi farkındalık düzeyleri sontest puanları,“bilişin bilgisi”temel boyutunda“açıklayıcı bilgi”,“prosedürel bilgi”ve“durumsal bilgi”alt boyutlarında ve“bilişin düzenlenmesi”temel boyutunda“planlama”,“izleme”,“değerlendirme”,“hata ayıklama”ve“bilgi yönetme”alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir. Kontrol grubundaki katılımcıların bilişötesi farkındalık düzeyleri toplamda ve tüm alt boyutlarda sontestlerde öntestlere göre farklılık göstermemiştir. Görüşme sorularından elde edilen bulgulara göre araştırma, öğrencilerin kendi çalışmalarını planlama, kendi kendini yönlendirme, hatalarını fark edip düzeltmeye çalışma ve çalışmaya güdülenme bakımından etkili olmuştur. Bireysel uygulamada öğrenciler tarafından yavaş tempoda çalma stratejisi sıklıkla kullanılmışken, güncelerde buna ek olarak öğrencilerin tekrar etme stratejisine yöneldikleri anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to demonstrate the effects of“practices based on Comprehension monitoring strategies”on the level of cognition awareness of undergraduate violin students who are studying in the Department of music education of the Faculty of Education, Department of Fine Arts Education. The aim of this course is to help students to be aware of how their own learning takes place and to have knowledge and control about their own learning by choosing the strategies they will use to experience their own work through this awareness and if necessary by developing these strategies. The study group of the reaserch consists of 16 violin students (n: 8) and control group (n: 8) in Trakya University Fine Arts Education Department Music Education Department 2nd, 3rd and 4th grades. The students in the experimental and control groups were formed by non-objective assignment method. In the research, a mixed method was used and an explainer sequential mixed method pattern was used. In the experimental dimension of the study, the pre - test-sontest non-selective model with experimental control group was used and the qualitative dimension was determined as a case study. Quantitative data were obtained from the inventory of trans-cognition awareness used in the experimental part of the research that reveals the level of trans-cognition awareness of the students. In order to determine the reliability of each factor separately, the coefficient of matter-total correlation and total correlation, Rulon and Cronbach a excluding matter were calculated. The T test was used to determine the power of distinguishing students at high and low levels of trans-cognition awareness for each of all factors separately. In the study, qualitative data were obtained from individual practice and student journal writing papers based on understanding monitoring strategies for the use of Semi-Structured Interview Questions and learning strategies. Qualitative data obtained from individual practice, journal writing papers and interviews are tabulated and interpreted by converting them into quantitative data through content analysis. The results of the study showed a significant difference in the experimental group in the sub dimensions of“declarative knowledge”,“procedural knowledge”and“conditional knowledge”in the basic dimension of“cognition”and in the sub dimensions of“planning”,“comprehension monitoring”,“evaluation”,“debugging”and“information managament”in the basic dimension of“cognition”. Participants in the control group did not differ in the levels of cognition awareness in total and in all sub-dimensions compared to the pre-tests. According to the findings from the interview questions, the research was effective in planning the students ' own work, self-directing, trying to realize and correct their mistakes and being motivated to work. While the slow tempo playing strategy was often used by the students in individual practice, it is understood that in addition to this in the journals, the students turned to the repetition strategy.