Sürmecik (Banaz-Uşak) Paleolitik açıkhava yerleşimi iki yüzeyli alet tekno-tipolojisi
Bifaces techno-typology of Sürmecik (Banaz-Uşak) Paleolithic open-air settlement
- Tez No: 612852
- Danışmanlar: PROF. DR. RAİNER MARIA CZICHON, PROF. DR. HARUN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sürmecik, Paleolitik, Açık Hava Yerleşimi, İki Yüzeyli Alet, El baltası, Nacak, Kazma, Batı Anadolu, Moustèrien, Acheulèen Gelenekli Moustèrien, Sürmecik, Paleolithic, Open Air Site, Biface, Handaxe, Cleaver, Pick, West Anatolia, Moustèrien, MTA
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Sürmecik (Banaz-UŞAK) Paleolitik açık hava yerleşiminden ele geçen toplam 312 adet iki yüzeyli alet teknolojik açıdan analiz edilmiştir. İki yüzeyli aletler, kalın (%58,27) el baltaları, yassı/düz (%4,89) el baltaları, nacaklar (%6,12) ve kazmalar (%0,72) şeklinde gruplandırılarak tip listeleri oluşturulmuştur. Kalın el baltaları içerisinde %53,70 oranıyla Badem biçimliler baskın tip olarak karşımıza çıkmaktadır. Yassı/düz el baltaları içerisinde ise %34,02 oranıyla Yürek biçimliler ön sırada yer almaktadır. Yonga ve blok üzerine üretilen nacaklar ile birlikte oldukça düşük oranda temsil edilen kazmalar, farklı biçimlendirme tekniklerinin uygulanmış olmasına yönelik kanıt oluşturmaktadır. Acheulèen tekno-kültürün fosil direktörü olarak bilinen iki yüzeyli aletler, Sürmecik'te baskın bir şekilde Moustèrien kültürün Acheulèen gelenekli Moustèrien evresine ait iki yüzeyli alet teknolojisi ile karakterizedir. Bu çalışma Uşak Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince Desteklenmiştir. Proje Numarası: 2018/TP012
Özet (Çeviri)
A total of 312 bifaces instruments recovered from the paleolithic open-air settlement, Sürmecik (Banaz-UŞAK) were analyzed technologically. Type list were created by grouping the bifaces, thick (58.27%) handaxes, flat (34,89%) handaxes, cleavers (6,12%) and picks (0.72%). Amygdaloid-shapeds are seen as the dominant type with a percentage of 53.70% among thick handaxes. Among the flat handaxe the Cordiform-shaped ones constitute the major group with 34,02%. Picks, represented at a very low rate with Cleavers that are produced on flake and blocks provides, evidence for the application of different shaping techniques. The bifaces that are known as the fossil director of the Acheulèen techno-culture are irriptuvely characterized with bifaces technology, that is dated to Moustèrien phase of MTA in Sürmecik. This work was supported by Research Fund of Uşak University. Project Number: 2018/TP012