Şizofreni tanılı hastalarda zonulin ve claudin-5 kan düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of zonulin and claudin-5 blood levels in patients with schizophrenia
  1. Tez No: 613072
  2. Yazar: AYŞE USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin-Barsak Aksı, Claudin-5, Şizofreni, Zonulin, Gut-Brain Axis, Claudin-5, Schizophrenia, Zonulin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Şizofreni, genç yaşta başlayan, bilişsel, emosyonel, algısal ve davranışsal alanlarda bozukluklarla seyreden, kronik seyirli, yıkıcı psikopatolojik etkileri olan bir klinik sendromdur. Şizofreni hastalığının etyolojisi kesin olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte buna yönelik özellikle beyin-bağırsak aksı üzerine birçok çalışma vardır. Bağırsaklar dış ortam ve vücut arasında önemli bir bariyer görevi yapmakta, bazı antijenlerin vücuda geçişinde ve immün yanıt gelişiminde önemli bir rol üstlenmektedir. Son yıllarda, otizm spektrum bozukluğu ve şizofreni gibi hastalıkların etiyopatogenezinde bağırsak geçirgenliği artışının rol oynadığı görüşü kabul görmektedir. Bağırsak geçirgenliğinin düzenlenmesinde ise zonulinin rolü çok önemlidir. Zonulin bağırsak epitelinde özel reseptörlere bağlanır ve bağırsak geçirgenliğinde artışa neden olur. Bağırsak geçirgenliğinin artması, bazı bakteri ve toksinlerinin, makromoleküllerin lümenden submukozaya geçişi ve immün reaksiyonların tetiklenmesi ile sonuçlanır. Vücuttaki bir diğer önemli bariyer de kan-beyin bariyeridir ve bu bariyerdeki bozulma sonucu beyin bazı bakteri, toksin ve zararlı çevresel faktörlere maruz kalır. Claudin-5, tight junctionların majör komponenti olan claudin ailesinin bir üyesi olup, kan beyin bariyerinde görev alır. Claudin-5'in şizofreni ile ilişkili olduğunu gösteren birçok çalışma olmakla birlikte bu ilişki genetik ve çevresel faktörlerin en önemli buluşma noktasıdır. Claudin-5'te sorun olursa beyin, zararlı çevresel faktörlere daha sık maruz kalır. Çalışmamızda şizofreni tanılı hastalarda ve kontrol grubunda serum zonulin ve claudin-5 düzeylerinin incelenmesi amaçlanmış olup, şizofreni hastalarında bağırsak geçirgenliğinde artış ve kan-beyin bariyerinde bozulma değerlendirilmiştir. Çalışmamızda 50 şizofreni hastası ile 50 sağlıklı grubunun serum zonulin ve claudin-5 düzeyleri çalışıldı ve hasta grubunun zonulin düzeyleri, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu, serum claudin-5 düzeyleri ise hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlılığa yakın düzeyde düşük bulundu. Literatürde, bildiğimiz kadarıyla, şizofreni hastalarında serum zonulin ve claudin-5 düzeyleri ile ilgili veri bulunmamaktadır, bu açıdan çalışmamız bu ilişkiyi açıklamaya yönelik yapılan ilk araştırma özelliği taşımaktadır. Bu ve benzeri çalışmaların artması claudin-5 ve zonulin ile şizofreni ilişkisini açıklamada ve yeni tedavi modalitelerinin geliştirilmesinde literatüre katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Zonulin and Claudin-5 Blood Levels in Patients with Schizophrenia Schizophrenia is a chronic syndrome with disruptive psychopathological effects that starts at a young age and is characterized by cognitive, emotional, perceptual and behavioral disorders. Although the etiology of schizophrenia has not been elucidated, there are many studies on this subject, especially on the gut-brain axis. The intestines serve as an important barrier between the external environment and the body, also it has played crucial role in the transfer of certain antigens to the body and development of the immune response. In recent years, an increase in intestinal permeability has been accepted to play a role in the etiopathogenesis of autism spectrum disorder and schizophrenia. The role of a protein called zonulin is very important in regulating the intestinal permeability. Zonulin binds to specific receptors in the intestinal epithelium and causes an increase in intestinal permeability. Increased intestinal permeability results in the passage of certain bacteria and toxins, macromolecules from the lumen to the submucosa and triggering immune reactions. Another important barrier in the body is the blood-brain barrier and the brain is exposed to certain bacteria, toxins, and harmful environmental factors as a result of the deterioration in this barrier. Claudin-5 is a member of the claudin family, the major component of tight junctions, and is involved in the blood-brain barrier. There are many studies showing that Claudin-5 gene is associated with schizophrenia. The relationship between Claudin-5 and schizophrenia is the most important meeting point of genetic and environmental factors. If the Claudin-5 fails, the brain is more often exposed to harmful environmental factors. In our study, it was aimed to investigate serum zonulin and claudin-5 levels in patients with schizophrenia and control group, and to evaluate the increase in intestinal permeability and blood-brain barrier in schizophrenia patients. In our study, serum zonulin and claudin-5 levels of 50 schizophrenia patients and 50 control groups were studied and the zonulin levels of the patient group were found to be significantly higher than the zonulin levels of the control group, serum claudin-5 levels were compared between these two groups and serum claudin-5 levels were moderate differences in the patient group compared to the control group. According to our knowledge, there is no data relation between serum zonulin and claudin-5 levels and patients with schizophrenia, our study is the first to explain this relationship. Increasing of these and similar studies will contribute to the literature in explaining the relationship between claudin-5 and zonulin and schizophrenia, also developing new treatment modalities.