Bir güzellik miti olarak kozmetiğin yeni medyada algı yaratısı: Instagram'da influencer
The perception of cosmetics in new media as a beauty myth: The influencer case in Instagram
  1. Tez No: 613071
  2. Yazar: AYŞENUR MACİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SENEM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetik, yeni medya, instagram, influencer, güzellik algısı, Cosmetics, new media, instagram, influencer, beauty perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Modern toplumun tek gerçeği gösteridir. Bu yeni toplumsallık durumunun kutsalı olan gösteri, toplumda meydana gelen olayları meşrulaştırıp gizlemektedir. İmaj ve kopyalardan oluşan bu yeni toplumsal gerçeklikte gösteri, insanlara ihtiyaçları olmayan şeyleri ihtiyaçları varmış gibi inandırmakta ve gerçekçi olmayan kaygılar, belirsizlikler yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı bir güzellik miti olarak kozmetiğin yeni medya platformlarından olan Instagram'da influencer örneğinde nasıl bir güzellik algısı ortaya çıkardığını incelemektir. Bu incelemeyle birlikte Instagram güzellik kategorisi influencerlarının kozmetik kullanımını teşvik ettiği ve takipçilerinin görsel algılarını değiştirdiği gözlemlenmektedir. İnsanlar yüzü algılamakta diğer nesneleri algılamalarına göre daha hızlı bir şekilde tepki göstermektedirler. Yüz özelliklerinin değerlendirilmesi kişinin cinsiyeti, yaşı, ırkı duygular, güvenilir olup olmama, çekicilik ve niyet gibi bilgileri insanlara sağlamaktadır. Günümüzde güzellik algısı medya ve yeni medya araçları ile oluşturulmaktadır. Medyadaki bu güzellik algısı bireylerin düşünce ve yaşam biçimlerini şekillendirmektedir. Gerçekleştirilen bu araştırma içerisinde Instagram'da güzellik kategorisinde en çok takipçisi olan 10 influencerın profillerindeki Haziran ayından Kasım ayının sonuna kadar paylaşmış oldukları postlara bakılacak ve postlar içerisinde de yüz odaklı fotoğrafları içerik analizi yöntemiyle incelenecektir. Bunlardan her bir influencerın en çok beğeni alan iki fotoğrafı tez içerisinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The only truth of modern society is the demonstration. The sanctification of this new state of sociality justifies and conceals events in society. In this new social reality consisting of images and copies, the demonstration makes people believe that they do not need things, and they create unrealistic concerns and uncertainties. This study aims to investigate how beauty as a myth of beauty reveals the perception of beauty on Instagram, one of the new media platforms. With this review, it is observed that Instagram beauty category influencers promote cosmetic use and change the visual perception of their followers. People react faster to perceive the face than they perceive other objects. Assessment of facial features provides information such as gender, age, race, emotions, reliability, attractiveness, and intention. Today, beauty perception is created by media and new media. This perception of beauty in the media shapes individuals' thoughts and lifestyles. In this research, the posts of the ten influencers who have the most followers in the beauty category on Instagram will be examined from June to the end of November, and face-oriented photographs will be examined by content analysis method. Two of the most admired photos of each influencer were interpreted in the thesis.